Támogatás

2023.04.10. 15:18

A húsvéti költekezés után ez jól jöhet, ha tudunk róla

Méltányossági nyugdíjemelés 2023-ban is kérelmezhető, indokolt esetben pedig egyszeri segélyt is lehet kapni. Mik a feltételek? Utánanéztünk.

B. K.

Húsvétkor, a négynapos hosszú ünnepen sokan kiköltekeztek. A kis nyugdíjasoknak akad némi segítség (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A húsvéti költekezés után sokan csodálkozunk rá a pénztárcánkra, hogy az bizony alaposan megcsappant. A kis nyugdíjból élőknek mentőövként szolgálhat a méltányossági alaposan megítélt nyugdíjemelés. Ennek kérelmezésére idén is van lehetőség, indokolt esetben pedig egyszeri segélyt is lehet kapni. 

Mik a feltételek? Hogyan kell igényelni? 

A hovege.hu segítségével mutatjuk.

Méltányossági nyugdíjat a nyugdíjkorhatárát betöltött öregségi nyugdíjas, a legfeljebb 50 százalékos egészségi állapotú özvegy, a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegy, vagy árva kérelmezhet.

Akkor kapható emelés, ha a nyugellátás és a kérelmező számára folyósított egyéb rendszeres pénzellátás együtt nem haladja meg a 120 000 forintot havonta. Rendszeres pénzellátásnak minősül a táppénz, a gyermekgondozási díj, az öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás. 

Idén az az emelés összege legalább 3000 forint és legfeljebb 8000 forint lehet. Kivételes nyugdíjemelés három évente egyszer kérelmezhető. A nyugdíj megállapítása, illetve a méltányossági emelés után legalább három évnek kell eltelnie, mire (újra) élhetnek a nyugdíjasok ezzel a lehetősséggel.
Jó, ha tudjuk, a kivételes nyugellátás-emelés „beépül” a nyugdíj összegébe. Azok számára nem állapítható meg, akik nem nyugellátásban részesülnek, például megváltozott munkaképességű személyek ellátását, rokkantsági járadékot, időskorúak járadékát kapják.

A kérelem a „Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez” elnevezésű nyomtatványon nyújtható be a helyileg illetékes nyugdíjfolyósító intézményhez.
A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket - és csatolni kell azokat a dokumentumokat-, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesíthetőségét. 

Személyes ügyintézésre a lakóhely szerinti illetékes vármegyei kormányhivatalnál van lehetőség, de a kérelem benyújtható a kormányablakoknál is.

Postán is el lehet indítani a kérelmet. A borítékon a kérelmező lakóhelye szerint illetékes fővárosi vagy vármegyei kormányhivatal nevét, vagy a Magyar Államkincstár Központot kell címzettként feltüntetni. A cím egységesen: Budapest, 1916

E-ügyintézés 

Az e-ügyintézés a magyarorszag.hu-n lehetséges.

A nyugdíjtörvény lehetővé teszi egyszeri segély kérelmezését is a nyugellátásban részesülőknek. Az kaphatja meg, aki a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe kerül, és a havi bevétele nem haladja meg a 100 ezer forintot, ha közeli hozzátartozójával közös háztartásban él, vagy a 120 ezer forintot, ha egyedül él. Segélyt évente egyszer lehet igényelni az érintett nyugdíjas lakóhelye (vagy tartózkodási helye) szerint illetékes kormányhivataltól. A kérelmet a Magyar Államkincstár Központja bírálja el hozzátartozói nyugellátás esetén, vagy olyan rendkívül indokolt esetben, amikor a feltételek hiányában is engedélyezhető egyszeri segély méltányosságból történő kifizetése.

A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesíthetőségét. Például katasztrófa vagy elemi csapás bekövetkeztének igazolása, egészségi állapotról, közeli hozzátartozó egészségi állapotáról, gyógyszerköltségről, közüzemi díj elmaradásról szóló igazolás. A kérelem beadásakor a havi jövedelmünkről is nyilatkozni kell.

Az egyszeri segély összege nem lehet kevesebb 15 000 forintnál, de nem haladhatja meg az 50 000 forintot. Kivételesen indokolt esetben a Magyar Államkincstár Központja által engedélyezett segély összege maximum 100 000 forint lehet.

Ha van ügyfélkapunk, elektronikusan intézhetjük az e-Papír szolgáltatás igénybevételével (epapir.gov.hu). Ebben az esetben az e-Papír mellékleteként kell csatolni az adatlapot, valamint a kérelem elbírálásához szükséges egyéb dokumentumokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában