Keltike mező

2023.04.10. 12:02

A kerecsendi Berek-erdőben is kincsekre lelhetünk

Csodálatos látvány a kerecsendi Berek-erdőben az odvas keltikék látványa. Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Aki arra kirándul, gyönyörködhet bennük, de ne tépje le!

B. K.

A védett virágokat természetesen nem szedhetjük csokorba

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kora tavasszal a keltikék apró, legtöbbször lila virágai már ott virulnak a fű között. Kerecsenden a Berek erdőben az apró virágok egész szőnyeget alkotnak a fák alatt. Sokan keresik fel ilyenkor a helyet. A természetvédők arra kérik a kirándulókat, élvezzék a látványt, de kíméljék a szerény kis virágokat!

A keltike (Corydalis) nemzetség több mint 450 faját a füstikefélék (Fumariaceae) családjába, később a mákfélék (Papaveraceae) családjának Fumaroideae alcsaládjába sorolták. A faj az egész északi féltekén elterjedt, köztük Európában is. Magvait a hangyák terjesztik. Hazánkban négy faja honos, köztük az odvas keltike (Corydalisa cava). 
Az odvas keltike (Corydalis cava) Dél-Európában honos, ahonnan az egész kontinensen elterjedt. Magassága legfeljebb 30 centiméter. Ággumója üreges, innen ered a neve. Gumóját nedvesen kell tárolni! Lombfakadás előtt virágzik, majd a termésérlelés után visszahúzódik. Kora tavasszal általában csoportosan jelenik meg, és március-áprilisban hozza lilásrózsaszín, ritkábban fehér virágait. 

Gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, ligeterdőkben, nedvesebb tölgyesekben él. Üde talajú erdők kora tavaszi növénye. 

Odvas keltike Kerecsenden
Odvas keltike Kerecsenden
Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Humuszban gazdag, nyirkos, de jó vízáteresztő képességű talajt kedvel. Többek közt kis termete miatt a zöldtetők kis termetű hagymás növényi sorában található. Számára ugyanis elegendő a 12 cm-es termőréteg vastagság. Korai virágzása miatt lombhullató fák, rózsák és más cserjék alá ültethetjük. Kerülhet még alpesi sziklakertekbe és vadvirágos rétbe. Apró hagymái képesek rövid idő alatt összefüggő szőnyeget létrehozni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában