Kiváltság

2023.04.05. 16:04

Egri kispapok is asszisztálhatnak Ferenc pápa miséjén

Hárman is közvetlen közelről találkozhatnak a katolikus egyházfővel.

T.B.

Ferenc pápa

Forrás: VaticanNews

Az Egri Érseki Papnevelő Intézet teológusai is részt vesznek Ferenc pápa április végi budapesti látogatásán, három kispap pedig segédkezhet is a Kossuth téren tartandó misén. Mint Füleczki István prefektus elmondta, a látogatásnak három súlypontja lesz, az első napon Ferenc pápa a Szent István bazilikában találkozik a püspökökkel, papokkal és a növendékekkel. Ez egy személyesebb találkozás lesz, talán kézfogásra is nyílik lehetőség. A második napon a Papp László Sportarénában sok fiatalnak, köztük a papnevelő intézet növendékeinek mond majd beszédet a szentatya. Erre az eseményre az egyházmegye az általa fönntartott oktatási intézményekből, így az egyetemről, középiskolákból is utaztat majd diákokat, kilencszáz fiatal vehet majd részt az eseményen az egyházmegye területéről.

A látogatás legfontosabb része a Kossuth téri, vasárnapi szentmise lesz. Ezen az Egri Érseki Papnevelő Intézet három kispapja - Szedmák Zoltán, Mokánszki Máté és Novák Lajos - is asszisztálhat majd. A magyarországi szemináriumokból 2-3 növendék működhet majd közre a szentmisén, a minél zökkenőmentesebb lebonyolítás érdekében húsvét után egy főpróbán is részt vesznek majd a kispapok.

Füleczki István szerint minden kereszténynek fontosa pápával történő találkozás, egy papnövendéknek pedig ha lehet, még fontosabb. A szeminárium növendékei egy kivételével Ferenc pápa 2021-es látogatásán is jelen voltak, igaz, akkor nem lehettek ennyire közel a szentatyához. Az Egri Érseki Papnevelő Intézetben most nyolcan tanulnak, mindannyian ott lesznek majd a három napos rendezvénysorozaton.

A másik egri papnevelő intézmény, a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium zömmel külföldi növendékeinek részvétele a pápalátogatáson egyelőre még szervezés alatt van.

Ferenc pápa április 28-30. között látogat Budapestre, többször zárt körű találkozókon vesz részt. Április 29-én a Papp László Sportarénában fiatalok is ott lehetnek, amelyre a középiskolásokat, egyetemistákat az egyházmegyék szervezik. Április 30-án 9:30-tól a Kossuth téren misézik majd a katolikus egyházfő, a térre legkésőbb 8:15-ig lehet belépni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában