Szakkiállítás

2023.04.10. 14:56

Építésre fel! – megyei cégekkel is várta a fészekrakókat és a felújítókat a Construma

Ha tavasz, akkor építkezünk! Már akinek muszáj, és már akinek tehetsége van hozzá. Mert kedv az lenne, csak hát az árak! Mindenesetre a kínálat és a szaktudás már megvan hozzá. Eddig soha nem tapasztalt bőséggel kínálták a különféle fűtő- és hűtőrendszereket a március 29 - április 2. között megtartott építőipari szakkiállításon, a Construmán a kőbányai vásárvárosban.

J.I.

A 41. Construma Nemzetközi építõipari szakkiállításon nagy volt a felhozatal

Forrás: Balogh Zoltán/MTI

A három pavilonból egyet csak a napelemes, hőszivattyús korszerű kazánokat kínáló cégek töltötték meg. A hazaiak, s a megszokott európai vállalkozások mellett bőven volt távol-keleti kereskedő, s még a törökök is megjelentek. Vicces kép ragadt meg bennem, amikor a nap végén két kis kínai egy hatalmas napelemmel igyekezett a kijárat felé!

Az állványok, korszerű zsaluzási technikák, rafinált tetőfedő eljárások valóban a XXI. századot mutatták be. Azt kell mondanom, ha valakinek van elég pénze, a határ a csillagos ég!

Mivel mi már túl vagyunk a fészekrakáson, inkább a harmadik pavilon bemutatói csigázták fel az érdeklődésünket, amely a lakások, házak belső berendezését, korszerűsítését ösztönözték. Micsoda konyhák, fürdőszobák! A szaniter áruk nemcsak ergonómiailag kiképzett esztétikus, és könnyen tisztán tartható változatokban tűntek elő, hanem a tisztálkodási szokásokat is megváltoztató higiéniai megoldásokat ösztönöznek. Noha a kiállítóknak sem lehetett olcsó bérelni egy standot, mégis egy-két beltéri és kerti bútorgyártó vállalkozás termékeiben el lehetett gyönyörködni. 

Persze bőven találkoztunk Heves megyei szereplőkkel is! A legtöbb nagy cégnek van szűkebb lakóterületünkön kirendeltsége, és a Construmán kedvezményeket is adtak. (Nem is álltuk meg, hogy meg ne rendeljük egy rusztikus kőburkolatot a garázsbejáratunkhoz!) Örömmel fedeztük fel a recski illetőségű matracgyártó vállalkozást, amelynek csak rejtélyes kubatúráját nézhetjük a mátraderecskei Mofettához menvén. Mivel a Lakberendezők Egyesülete ingyenes tanácsadással is szolgált az újra berendezéshez, megtekintettük a szemlén résztvevő kevés számú bútoros standot. A tartós és tetszetős – valóban nem olcsó – kárpitozott garnitúrákat egyebek mellett az erdélyi Szászrégenben gyártják, nem raktároznak, hanem megrendelés után azonnal a vevőhöz szállítják a terméket. A Covid utáni első ilyen seregszemlén tehát üzleti filozófiát is tanulhattunk.

A vásári színpadon nívós előadások szórakoztatták a nagyérdeműt. Egyebek mellett kormányzathoz kötődő építészek és jogászok magyarázták el, miért érdemes mégis tervezőt, és mellette műszaki ellenőrt is választani, hogy ha még – a fennálló rendelkezések szerint – egy családi ház építéséhez elegendő a bejelentés is. A baj csak az, hogy ez az információ az építtetőknek szólt, azokból viszont nem sokan nyüzsögtek ezen a fórumon, mert a belépő ára igencsak borsos volt. Érthetetlen: ahol eladni akarnak, miért kérnek még az információkért is pénzt?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában