Emberi erőforrás

2023.04.11. 10:35

Hevesben a legmagasabb a szakképzetlen munkanélküliek aránya

Márciusban Hevesben nőtt az álláskeresők száma.

T.B.

Országosan 243,8 ezer álláskeresőt tartottak nyilván március végén, ami közel 7,5 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva, de februárhoz képest is csökkenést tapasztaltak. Megyénkben 11 ezer 176 álláskeresőt regisztráltak, ami 279-cel több mint februárban volt, az előző év márciusához képest pedig 537 fős csökkenést mértek. Az állástalanok közül ötszázötvenen voltak a pályakezdők.

Az egyes járások közül a Hevesi járásban volt a legtöbb állástalan, számuk megközelítette a 2600-at, majd az Egri járás (2533) és a Gyöngyösi járás (1906) következett. Februárhoz képest Heves környékén 250-nel több munkanélkülit regisztráltak, míg a többi körzetben egy-két tucattal nőtt, vagy csökkent az álláskeresők száma. Éves viszonylatban a Füzesabonyi járást leszámítva mindenhol csökkent az állástalanok száma.

Az iskolai végzettség szempontjából a legfeljebb általános iskolát végzettek vannak a legrosszabb helyzetben, 102,7 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 42,1 százalékot jelentett márciusban. Megyénkben 5826-an kerestek úgy állást, hogy nem végeztek, csak általános iskolát, arányuk az állástalanok között az országos átlagnál magasabb 52 százalék feletti volt. A legrosszabb helyzetben a Pétervásárai és a Hevesi járás volt, hol a munkanélküliek 70, illetve 69 százaléka legfeljebb nyolc osztályt fejezett be. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek (sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők) aránya 31 százalékos volt, az országos átlagtól magasabb érték hét megyében volt. A szakképzetlen álláskeresők aránya Heves (36,6 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg (35,8 százalék), valamint Borsod-Abaúj-Zemplén (35,7 százalék) megyében volt a legmagasabb.

Márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 3,9 százalékos volt, míg régiónkban 8 százalékot, Heves megyében pedig 6,1 százalékot regisztráltak.

Márciusban összesen 35,3 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya kilenc százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest ötödével nőtt.

Heves megyében 1748-an kerültek be a nyilvántartásba, közülük 108-an először lettek álláskeresők. Álláskeresési járadékra 583-an voltak jogosultak közülük. A nyilvántartásból 1467-en kerültek ki, azok közül, akik álláskeresési járadékot kaptak, 251-en tudtak elhelyezkedni, ennyien voltak azok, akik három hónapon belül találtak munkát. Összesen bő 6300-an voltak jogosultak megyénkben valamilyen pénzbeni ellátásra, a többség segélyt, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapott, a 90 napig járó álláskeresési járadékot március végén 1553-an kapták.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában