Munkaerőpiac

2023.02.20. 14:00

Tovább csökkentik a munkanélküliek számát Heves vármegyében

A résztvevők nem csak találtak munkát, de a nagy részük tartósan ott is maradt. Távlati cél a munkaerőpiaci egyenlőtlenségek kezelése is a vármegyén belül.

Sz. M. L.

A sajtótájékoztatón balról: dr. Juhász Attila Simon, Ignácz Balázs és Fenyves Péter

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Tavaly több mint 20 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma – közölte Ignácz Balázs főispán hétfőn sajtótájékoztatón. Az eseményen bejelentették, hogy akár újabb 300 ember elhelyezkedését is segítheti októberig a múlt héten újraindult munkaerőpiaci projekt, amelyet a kormányhivatal a vármegyei önkormányzat vezette vármegyei foglalkoztatási paktumon belül konzorciumi partnerként valósít meg.

– Az elmúlt évben a kormányhivatal munkatársai több mint 12 ezer résztvevőnek nyújtottak közvetve vagy közvetlenül segítséget. Köszönöm ezt a munkát, hiszen nem találnának nélküle ennyire könnyen egymásra a munkáltatók és a munkaadók. Most október végéig újabb 500 millió forint felhasználására van lehetőség európai uniós forrásból, TOP-projekten keresztül. Ez csaknem 300 álláskereső elhelyezkedéséhez elég. Kifejezetten a hátrányos helyzetűeket célozzuk meg, kiemelve a 25, illetve a 35 év alatti álláskeresőket, továbbá az 50 év felettieket, valamint a GYED és GYES vége felé közeledőket és az egyedülálló szülőket – ismertette a főispán.

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves vármegyei önkormányzat elnöke elmondta, a Heves Megyei Foglalkoztatási paktum eredeti összköltsége 800 millió forint volt, erre történt ráemelés, illetve helyi paktumok is működtek 1,7 milliárd forintból.

– A legfontosabb célkitűzés és egyben eredmény is a paktumban, hogy a helyi foglalkoztatási problémákra hatékony reakciót ad, aktív kapcsolattartás zajlik a munkaerőpiaci szereplőkkel, miközben megvalósulnak a munkába állást segítő programok. Mindennek eredményeképp már korábban is a legjobban teljesítő megyék közé tartoztunk az országban – részletezte. Kifejtette, hogy eredetileg 1000 alattira tervezték a résztvevők számát, de 1200  álláskeresőt vontak be végül, ami 120 százalékos teljesülést jelentett.

– Összesen 647 ember jutott álláshoz, 500 maradt a programban. Az unió által elvárt teljesítmény feletti számokat ért el a projekt megyénkben. A sikerének a kulcsa az, hogy nem felülről vezérelt program, hanem, mint mondtam, a helyi igényekre reagál. A munkaerőpiaci szereplők mondták el, hogy mire van szükség. Ennek megfelelően alakultak a feltételek és a támogatási formák is. Most pedig a Covid-járvány után, a háború és a brüsszeli szankciók miatt szükség lehet újabb segítségre az álláskeresőknek, ezért érkezik még idén újabb 629 millió forint a megyébe – emelte ki. 

Hozzáfűzte, hogy ez a projekt zárul is októberben, de a következő 2021 és 2027 közötti időszak további forrásokat jelent 2,3 milliárd forinttal. A következő cél pedig az lesz, hogy az inaktív réteget megcélozzák, illetve a vármegye területi egyenlőtlenségein dolgozzanak, hiszen a dél-hevesi és észak-hevesi térség kevésbé kedvező adottságokkal rendelkezik, mint a Hatvan-Gyöngyös-Eger tengely.

Fenyves Péter foglalkoztatási főosztályvezető arról beszélt, hogy a mostani támogatásból egyrészt a regisztrált álláskeresőket célozzák meg, másodsorban a közfoglalkoztatottakat, akik szeretnének az elsődleges munkaerőpiacra áttérni, harmadrészt pedig azokat a 65 év alatti inaktív személyeket, akik nincsenek álláskeresőként regisztrálva.

– Jár például 90 napig tartó munkatapasztalat-szerző támogatás, hiszen a foglalkoztató és foglalkoztatott ez idő alatt el tudja dönteni, hogy megfelelőek- e egymás számára. Ez idő alatt a garantált bérminimum 150 százalékáig támogatjuk a bér és járulékköltségeket. Létezik továbbá 4+2 havi támogatási forma is, mellyel 4 havi bér- és járulékhozzájárulás mellett további két hónapig igyekszünk garantálni, hogy ne szűnjön meg a munkaszerződés – ismertette.

Elmondta, hogy nem csak a résztvevők és az álláshoz jutók számát monitorozzák, de a program sikerességét az is jól mutatja, hogy 180 nappal az utolsó támogatási kifizetés után is mérik a munkahelyen maradók arányát. ez a megyében 60 százalék, ami jóval az uniós elvárás felett van, annak majdnem a kétszerese. Kérte, hogy azok, akik érdeklődnek bővebben tájékozódjanak a kormányhivatal honlapján vagy a foglalkoztatási főosztály járási hivatalainál, ahol kizárólag elektronikus úton a jelentkezéseket is fogadják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában