Álláskeresők

2023.02.08. 08:37

Kevesebb a munkanélküli, de mázli kell ahhoz, hogy 3 hónap alatt állásra leljen valaki Hevesben

Országosan rekord alacsony volt a januári munkanélküliség, Hevesben a második legjobb volt.

T. B.

Az év végéhez képest emelkedett az álláskeresők száma januárban, de nem a korábbi esztendőkhöz hasonló mértékben. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint a 243,6 ezer munkanélküli ugyan 13 ezerrel több, mint az előző évi záráskor, a tavalyi év hasonló időszakához képest ötezerrel kevesebb. Az álláskeresők között többen voltak a nők, bár körükben kicsivel nagyobb mértékű volt a nyilvántartásból kikerülők száma. A munkanélküliek között felülreprezentáltak voltak a legfeljebb nyolc általános végzettek, valamint sokan érettségivel, vagy más középfokú végzettséggel, leginkább szakmunkás bizonyítvánnyal próbáltak elhelyezkedni.

Megyénkben decemberhez képest ötszázzal több, 10,7 ezer álláskeresőt regisztráltak, ugyanakkor a megelőző év eleji számokhoz képest négyszázzal kevesebben szerepeltek a nyilvántartásban. Megyénkben nem az idei az abszolút januári rekord, 2019-ben ennél kétszázzal kevesebb álláskereső volt Hevesben. A nyilvántartásba januárban 1174-en léptek be a hónapban, s 715-en kerültek ki onnan. Sokaknak nem volt újdonság állásuk elvesztése, mindössze 69-en voltak azok, akik először kerültek be a nyilvántartásba. A munkanélküliek közül félezren minősültek pályakezdőnek.

Januárban országszerte 135,4 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, közel hatvan százalékuk kapott járadékot. Megyénkben hatezer-kétszázan kaptak valamilyen pénzbeni ellátást, közülük bő másfél ezren kaptak álláskeresési járadékot. Jellemző, hogy a három hónapig járó támogatási formából másfajta ellátásba kerülnek át az álláskeresők, ilyen rövid idő alatt csak 106-an tudtak elhelyezkedni. Hevesben meghaladta a négyezer-kétszázat azok száma, akik legalább egy éve nem tudtak bejelentett módon munkát vállalni.

Januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez mérve 3,9 százalékos volt országos szinten, míg megyénk mutatója 5,82 százalékos volt. A legkedvezőbb munkaerőpiaci adatokkal Győr-Moson-Sopron, a Dunántúl többi északi és nyugati megyéje, a központi régió és Csongrád-Csanád rendelkezett.

Megyénk minden járásában növekedett decemberhez képest a munkanélküliek létszáma, az egy évvel korábbihoz képest Hatvan környékén, illetve az Egri járásban volt a legnagyobb csökkenés, azonban Heves körzetében emelkedésről tanúskodnak a számok. Városaink zömében 4-5 százalék körül alakult a munkanélküliségi mutató, Gyöngyöspata és Verpelét 7-8 százalék közötti, Heves és Kisköre tíz százalék feletti munkanélküliséggel rendelkezett. Egerben 1200-an, Gyöngyösön 650-en, hevesen 640-en, Hatvanban 550-en kerestek munkát.

A legalacsonyabb munkanélküliséget Andornaktályán, Visontán és Nagyrédén mérték, mindhárom településen 2,4 százalék alatt maradt a mutató. A legmagasabbat pedig Terpesen, Tarnazsadányban és Tarnaleleszen, megyénkben csak ebben a három községben volt 20 százalékot meghaladó a ráta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!