Zarándoklat

2023.04.25. 11:51

Markazon jártak a csíksomlyói zarándokok

A Mária-úton zarándoklók kedden érnek Egerbe, és a szerdát is ott töltik.

Sz. Sz. I.

A zarándokok egy órás pihenőt tartottak Markazon

Forrás: Hegedűsné Kis Tünde

Hétfőn kora délután érkeztek Markazra a Mária Út Egyesület által szervezett, a csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó zarándoklat résztvevői. A Budapestről indult 40 napos gyalogos zarándoklatuk során a Mária Úton haladva csütörtökön érték el vármegyénket Heréden megszállva. A hétfőn reggel Sástóról indult tizenöt fős csoportot a Markaz szélén álló kápolnánál mintegy tíz helybéli fogadta, tájékoztatta portálunkat Hegedűsné Kis Tünde, a Markazi Könyvtár és Közművelődési Intézmény közművelődési szakembere. 

– A környező településekről is érkeztek hívek. Olyan községekből jöttek, amelyeket nem érint a Mária-út, de ők szerettek volna az úton lévőkkel találkozni. Több imaszándékot bíztak az egybegyűltek a zarándokokra. Ők feljegyeztek azokat, és betették az imakönyvükbe, hogy elvigyék Csíksomlyóra a Szűzanyához. Szerencsére az eső nem esett nagyon, de az érkezők fáradtak voltak. Forró teával, kávéval, házi süteménnyel vendégeltük meg őket. A Csíksomlyóra tartók nagyon hálásak voltak érte, egy órára meg is pihentek nálunk, s közben énekeltek. Holló László polgármester feltűzte a keresztjükre Markaz szalagját, amelyre egy Wass Albert idézetet írtunk. Hárman a zarándokokkal együtt indultak el a további út egy szakaszára – foglalta össze a történteket Hegedűsné Kis Tünde.

A zarándokok hétfőn Kisnánán szálltak meg, kedden pedig Egerbe érkeznek. Egy napot a vármegyénk székhelyén töltenek, majd április 27-én Egerből indulva elhagyják szűkebb hazánkat a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kács felé véve az útjukat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában