Születésnaposak

2023.04.23. 15:40

Tizenegy év alatt mindig mutatott valami újat a szülinapos Tisza-tavi Ökocentrum + fotók, videó

Tizenegy éves lett a Tisza-tavi Ökocentrum, különleges meglepetések várták vasárnap a látogatókat.

Sz. M. L.

A Tiszafüredi Mazsorettek is felléptek a rendezvényen

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

2012. április 27-én adták át Poroszló akkor forradalmian új látványosságát, a Tisza-tavi Ökocentrumot. Immár 11 éve működik, s a több mint egy évtized alatt nemhogy kevesebben, egyre többen voltak kíváncsiak a tó ökoszisztémáját bemutató akváriumokra és kifutókra: rekordokat döntött a látogatottság a járvány előtt.

Nem csak halakkal találkozhatunk
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Ahogy minden évben, 2023-ban is a látogatókkal együtt ünnepelte az ökocentrum a születésnapját. Meglepetések, közös tortázás, szerencsekerék várta ezen a napon a vendégeket, közben felléptek a Tiszafüredi Mazsorettek, volt fúvószenekar, kézművesfoglalkozások - bónuszként pedig a "Mindent bele" belépőjegyet vásárlók részére ingyenesen biztosítottak minigolfozási lehetőséget is. De látványetetésből is több volt vasárnap a megszokottnál.

Kiss János, az óriásakvárium vezetője elmondta, annak is tudnak újat mutatni, aki 11 évvel ezelőtt ott volt a megnyitón.

– Vagyunk, létezünk, z a születésnap azt is jelenti, hogy ennyi ideje tudjuk ezt a komplexumot önfenntartóan működtetni. Szerintem egyébként sokkal többet mutat mint a nyitáskor, hiszen 11 év alatt folyamatosan azt kerestük, hogy milyen új látványosságot, állatot, bemutatót tudunk ide hozni, tehát aki aznap és ma is itt van, az egy másik ökocentrumot lát – fogalmazott.

Megosztotta azt is, hogy két év szünet után újra lesz Poroszlón Retro majális, amely a járvány miatt az előzőekben elmaradt.

A tó madárvilágával is megismerkedhetünk
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Ehhez pedig kapcsolódik egy retro kiállítás is. Éppen 50 éves idén a Tisza-tó, 1973. május 16-án adták át a Kiskörei vízlépcsőt ünnepélyesen, ekkor született az akkor még Kiskörei víztározó néven ismert 127 négyzetkilométeres vízfelület. Ezt az 50 évet minden Tisza-tavi település igyekszik méltóképpen megünnepelni, mi ezzel a Retro kiállítással kapcsolódunk hozzá. A tárlat anyagát szó szerint a poroszlói lakosság hordja össze. Mindenféle tárgyat, eszközt, dokumentumot várunk abból a korból, a '70-es és '80-as évekből. Május elsején az ökocentrum első emeletén nyílik meg ezekből a kiállítás, amely megidézi a tó születésének korát – árulta el Kiss János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában