Restaurálják

2023.04.07. 10:34

Újra pénzt ígértek a boconádi kastély felújítására

Tavaly már született kormányhatározat az egymilliárd forint biztosításáról, most újat hoztak.

T. B.

A boconádi Szeleczky-kastély

Forrás: kitervezte.hu

Egy év után újra kormányhatározatot hoztak a boconádi Szeleczky-kastély felújításához szükséges forrás biztosításáról. Tavaly márciusban még a 2022-es központi költségvetés terhére finanszírozták volna a renoválást, fel is szólították a pénzügyminisztert, hogy kössön támogatási szerződést a boconádi önkormányzattal, de úgy tűnik, ez nem valósult meg. Az idén április 5-én megjelent Magyar Közlöny már az ez évi büdzsét jelöli meg forrásként és ezúttal az építési és közlekedési minisztert utasítja a szerződés megkötésére. A beruházás megvalósításának kormányzati felelőseként is az építési és közlekedési minisztert jelölte ki a határozat. A beruházás legfeljebb 1,032 milliárd forintba kerülhet, amelyet a boconádi önkormányzatnak kell támogatásként átutalni.

Az önkormányzat még 2021-ben vitt végig közbeszerzést a felújítás érdekében, nyertest is hirdettek, szerződést is kötöttek még abban az évben, de azt többször is módosítani kellett, mert pénz nem érkezett az önkormányzathoz.

A kitervezte.hu-n olvasható leírás szerint a kastélyt 1760-ban építtette Szeleczky II. Márton. Az öt holdas kertben álló U alakú építmény a barokk építészet remekműve a mai napig. Az előcsarnokban látható faliképek a négy évszakról, valamint a kocsi aláhajtó csehsüveg boltozatos mennyezetén lévő rokokó festmény valószínűleg Heller Jakab gyöngyösi festő remekművei. A kastély 1847-ben a Gosztonyiak tulajdona lett, a család tagjai a második világháború vége felé elhagyták a települést. A kastélyból gépállomás lett, később északi szárnyából óvodát alakítottak ki. Az 1980-as években állami pénzekből felújították a kastély tetőzetét, déli szárnyából iskolai tantermeket építettek ki. A főépület restaurálására nem volt pénz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában