Akció

2023.05.14. 08:44

A halőr naplójából: összehangoltan csaptak le az orvhalászokra régebben is a Tisza-tónál

Hatszáz méternyi halászhálót rejtett a Tisza-tó vize, a lopott halak is megkerültek egy régi ügyben.

S.S.

Sokan zavarosban halásznak

Forrás: Beküldött fotó

A Tisza-tó egyebek között azért is válhatott turisztikai szempontból egyre jelentősebbé, mert a tó Kelet-Magyarország horgászparadicsomává nőtte ki magát. Persze a hatalmas terület jó terepévé vált az orvhorgászatnak, -halászatnak is. Az egyik, az ezredfordulót követően itt szolgálatot teljesítő – a neve mellőzését kérő – hivatásos halőr naplót vezetett sok izgalmas kalandjáról. Ebből osztott meg most portálunkkal egy 2008-as történetet.

Mint a leírásból kiderül, a 33-as főút mentén parkolt le halőr kollégájával, s a vasúti töltés tetejéről távcsővel figyelni kezdtek. A szartos vízén két embert észleltek egy csónakban. Egyiküket felismerte, ellene többször tett már a MOHOSZ szabálysértési feljelentést. A csónak elejében guggolt és jogosulatlan halászati tevékenységet végezett.

Az autóhoz sietett, hogy a szolgálati gépjárművet elrejtse, mivel tartani lehetett attól, hogy valaki mobiltelefonon értesíti a rosszban sántikálókat. Halőr társa addig folyamatosan figyelte a két személyt. Visszafelé tartott, amikor kollégája telefonon szólt, hogy a két személy csónakjukkal a nádfalnál kikötve az erdőn keresztül a 33-as út felé igyekszik.

Irányváltás után a társa már várta az adott helyen. Egy Ford Tranzitot láttak ott, s feltételezték, hogy abban egy harmadik személy a „figyelő” lehet. A töltés oldalában megbújtak, mígnem a gát tetejéről a szerviz útra két személy szaladt át a 33-as úton. Feltartóztatták és felszólították őket személyazonosságuk igazolására. Hamarosan jöttek a telefonon hívott vízirendészek is. Ekkor a „figyelő” a gépjárműbe szállt, ám őt is feltartóztatták és igazoltatták. 

Elfogás után
Az elkövetők az általuk jogosulatlanul zsákmányolt halakat magukkal nem hozták ki, vélhető volt, hogy elrejtették az erdőben. A zsákmány nem került ugyan elő, de az orvhalászok csónakjába szállva rövid keresés után meg is találták az első mintegy 200 méternyi hálót, melyet további két darab 200 méter követett. A keresés közben telefonon jött az értesítés, hogy a parton a zsákmányolt halak is megkerültek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában