Szőlőtermesztés

2023.05.07. 19:28

A hideg napok, a fagyok nem okoztak kárt a szőlőben Heves két borvidékén

A naptárnak megfelelően fejlődik a szőlő.

M. H.

Hevesben átlagos ütemben fejlődik a szőlő Archív fotó

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A tavasz velejárója az időjárás változatossága, kérdés Heves vármegyében, ahol két borvidék is található, hatott-e ez a szőlőre. Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke lapunk érdeklődésre elmondta, a szőlő átlagos állapotban van, már látszódnak a fürtök.

– A hideg napok, a fagyok nem okoztak fagykárt szerencsére. A tavalyi aszály érezhető némileg a vesszőállományon – fejtette ki. Csapadék érkezett tavasszal, ez okozott némi gazosodást, de mint mondta, a növény a naptárnak megfelelően növekszik, s ha így marad minden, Medárd napjára prognosztizálható a virágzás.

Holló Ákos, a gyöngyösi hegyközség elnöke szintén elmondta, hogy fagykár nem keletkezett. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hideg visszavetette a szőlő fejlődését, egyenetlen a fakadás egyelőre.

– Ez okozhat gondot majd a munkák ütemezésénél, de a szüret még messze van, így összenőhetnek még ezek. az ékköves araszoló viszont nagyobb gondot okoz, ez rágja a rügyeket, ez a kártevő már garázdálkodott a növényen, erre az elkövetkező időkben is figyelnünk kell majd – hangsúlyozta.

Ha a szőlő szépen növekszik, annak megvan az eredménye. Ahogy arról már írtunk, kihirdették a Challenge International du Vin borverseny eredményét, ahol az egri és a mátrai borvidék borai is szépen szerepeltek. Ennek kapcsán mind Farkas László, mind Holló Ákos elmondta, nagy büszkeség ez a borvidéküknek, öröm, ha a szakértő közönség felfigyel munkájukra, díjazza őket, s így az átlag fogyasztók is nagyobb érdeklődéssel fordulnak a borokhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában