Hagyományőrzés

2023.05.14. 16:38

A két évszázaddal ezelőtti Gyöngyös elevenedett meg a Fő téren + fotók

A XIX. századi piac rendezvénye a hagyományos polgári értékeket eleveníti fel évről-évre.

Sz. Sz. I.

A XIX. századi piac Gyöngyös közkedvelt eseménye minden évben

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A XIX. századi piac, a Gyöngyös Város Barátainak Körének ikonikus rendezvénye korábban a városnapi programokat színesítette. Idén a Mátrai Bornapok vendégeit szórakoztatta vasárnap a régi polgári hagyományok felelevenítését célzó látványosság. 

A múltidéző program szentmisével kezdődött a Szent Bertalan templomban. A korhű ruhákba illetve népviseletbe öltözött díszes menet a Pátzay János Katolikus Zeneiskolától indult ezután kisbíró vezetésével a hagyományos látványsétára. A korhű viseleteket részben a baráti kör tagjai, például Lovászné Juhász Rita népi iparművész, illetve Berta Mónika varrják. Az évek során a résztvevők száma úgy megnőtt, hogy a ruhák készítőinek kapacitása a varráshoz kevés lett, így ma már az egri Gárdonyi Géza Színházból, de filmstúdióból is kölcsönöznek öltözeteket. 

Fantasztikus ruhakölteményeket vonultattak fel az eseményen
Fantasztikus ruhakölteményeket vonultattak fel az eseményen
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Közben a Musica Mansueta kamarazenekar térzenét adott a Kodály-szobornál. A Gyöngyöshalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatót tartott a Fő téren egy több mint száz éves mozdonyfecskendővel. A Mátraaljai VándorLó Sport- és Hagyományőrző Egyesület huszárjai pedig a Mátraaljai Betyárok rosszfiúival vették fel a küzdelmet.

A végül a városháza elé érkező menetet Hiesz György, Gyöngyös polgármestere köszöntötte. A XIX. századi piac programjai közé mindig szervesen illeszkedett a városkörnyéki települések bemutatkozása. Évről évre egy-egy szomszédos község a díszvendég, betekintést nyújtva a népi, gasztronómiai hagyományaiba. Idén Gyöngyössolymost Asztalos Miklós polgármester mutatta be, majd a település apraja-nagyja is a közönség elé lépett. A nagyszínpadon a változatos előadás-sorozatban fellépett a Gyöngyöstarjáni Pávakör Egyesület, a gyöngyösi Gyermekek Színháza Meseházikó, a Bene Egylet Mátrafüred, a Mátra Nyugdíjas Egylet Acélhang Népdalkör.  A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület szervezésében pedig nem akármilyen városnéző séta indult, ki-ki korhű ruhában, borral a kezében járhatta a várost.

A XIX. századi piac forgatagához kapcsolódva a Vachott Sándor Városi Könyvtár reggel 9-től 12-ig valóságos játékbarlanggá változott. A szerencsejáték, na meg elsősorban a könyvek szerelmesei kockavetéssel nyerhettek könyvtári tagságot. Aki mindkét dobókockával hatost dobott, az ingyen válhatott az intézmény olvasójává, két egyes kiforgatásával pedig féláron lehetett beiratkozni. Bármely más, két egyforma szám dobóját ajándék könyvvel "dobták meg" a könyvtárosok. Közben a Huszár Lajos Éremtárban ingyenes tárlatvezetés indult 10 óra 30 és 11 óra 30 perckor. Emellett 10 és 14 óra között a könyvtár kitelepült részlege, a Vachott Szalon is felkereshető volt a Fő tér tőszomszédságában lévő Puky Árpád utcában. Az érdeklődők, az időben valóban visszarepülve a XIX. századba, személyesen találkozhattak a Vachott családdal. Maga Petőfi Sándor is betért a szalonba egy jóízű beszélgetésre, közös szelfizésre egy gyöngyösi alteregója révén. Helyi középiskolások dr. Vinkler Bálint helytörténész vezetésével műsorral várták a a Petőfivel megismerkedni vágyókat. A legkisebbek 12 óra 45 perctől a Vachott Szalon mellett kézműves foglalkozással múlathatták hasznosan és szórakoztatóan az időt.

A rendezvény ideje alatt látogatható volt a Szent Bertalan templom egyházi kincstára, toronykilátója és lapidáriuma. A kirakodóvásárban akár egy komplett szekeret is vásárolhatott, akinek igénye támadt rá, a gyerekeket pedig vidámpark várta, de aki megéhezett, megszomjazott, annak sem kellett üres gyomorral távozni a rendezvényről.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában