Nem játék

2023.05.13. 12:36

A medve Hevesben jár - most megtudhatod, mit tegyél, ha találkozol vele

Szűkebb hazánkban is észleltek már medvét, lássuk, mit kell tennünk, ha találkozunk egy példánnyal.

F. V. E.

Ahogy arról már beszámoltunk, az Egererdő Zrt. kamerája is több alkalommal rögzített már medvét a Bükkalján. A nemrégiben történt medveészlelésekkel kapcsolatosan összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI)

A Kárpátok barnamedve állományának növekedése és az élőhelyeiken végbemenő változások következtében az elmúlt évek során egyre gyakrabban észlelhetünk barnamedve előfordulására utaló nyomokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is. A kárpáti medveállomány elterjedési határa eléri a faj számára alkalmas hazai élőhelyeket is, osztották meg a honlapjukon közzétett sajtóközleményben. 

Mint írják, a hazánkban megjelenő egyedek egy része olykor nagyobb távolságokat is megtesz, ahogy néhány éve a jeladózott Iwo nevű példány 2015. évi dokumentált kóborlása is mutatta. A Lengyel-Tátra területén jelölt példány közel egy évig nem tett meg nagyobb távolságokat eredeti élőhelyétől, később néhány hét leforgása alatt hazánk területét is elérte, majd az országból visszafordulva egészen Ukrajnáig jutott. 

– A barna medvék többsége hosszabb-rövidebb idejű itt tartózkodásuk alatt viszonylag észrevétlen marad. Azonban az idei csapadékosabb tavasz során a felázott talajon már több helyen kerültek elő a hozzánk látogató példányok lábnyomai, illetve az éjjel-nappal működő kameracsapdák néhány alkalommal felvételeket is készítettek a megjelenő egyedekről. Már tavaly októberben is jeleztük, hogy egy előző év májusától itt élő, kifejlett hím példány nagy valószínűséggel már áttelelhetett a Bükkben, és azóta is itt tartózkodik – közölte a BNPI, s hozzátették, ez a példány jellegzetes színezettsége alapján egyértelműen azonosítható. Rendszeresen megfigyelhető, jellemzően kelet-nyugati irányban járja a Bükk területét.

A nagyragadozók jelenléte önmagában nem vezet konfliktushelyzetek kialakulásához. A Bükk területén élő hím medve olykor a legelő szarvasmarháktól ötven méterre táplálkozik, ahol a legelő állatállomány védelmét részben a BNPI által átadott villanypásztor segíti. Felhívták a területen gazdálkodók figyelmét a medve jelenlétére, és az esetleges veszélyes helyzetek kialakulásának megelőzési módjaira is.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a medve nem játék, a medvét kerülni kell! A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van, és a legtöbb konfliktus az anyamedvékhez köthető. A nemzeti park kéri, amennyiben medvét észlelnek, jelezzék azt nekik a +36 30 861-3808 telefonszámon. 

Közzétettek egy kisokost is, mely minden fontos tudnivalót tartalmaz, amire csak szükségünk lehet. Ha véletlenül medvével találkozunk, és az még nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről!

De mit tegyünk, ha észrevett? 

Például, ha a medve közelebb merészkedik hozzánk, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, ne próbáljuk etetni és lefényképezni sem. Ne nézzünk a szemébe, és ne fordítsunk neki hátat! 

További hasznos tanácsokat a nemzeti park kisokosában olvashatnak. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában