Kukacbombázók

2023.05.18. 07:01

Az elsők között képeztek mezőgazdasági drónpilótákat Egerben

Az időjárástól függetlenebbül, a talajt nem letaposva lehet permetezni a szántóföldeken.

T.B.

Az első Egerben képzett mezőgazdasági drónpilóták

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Végeztek az Egerben képzett mezőgazdasági drónpilóták, akik az országban is az elsők között szereztek jogosítványt. A tanfolyamot 13-an kezdték el, tízen vizsgáztak le szombaton, hárman pedig későbbi időpontban szeretnének számot adni tudásukról. Barna Kármen, az Innovatív Agrár Oktatási Központ intézményvezetője elmondta, sikeresek voltak a vizsgák, ketten négyessel, a többiek ötössel zártak. Kihívás volt, hogy mivel már nem OKJ rendszerű a képzés, így nem egységes a vizsgafeladatsor, amire föl kell készíteniük a tanulókat. Ezen kívül a képzési programban is voltak változások az elmúlt egy évben, de a bemeneti követelményekben is. Szükséges volt ezen érettségi, vagy mezőgazdasági, erdészeti, vagy gépészeti jellegű középfokú végzettség és B kategóriás vezetői engedély. Ez a képzés drága műfaj, így még kevesen tudtak élni a lehetőséggel.

Az intézményvezető kiemelte, ezzel a fajta képzéssel még kevesen foglalkoznak az országban, de úgy tűnik, van igény az oktatásra, hiszen egy egri tanulójuk volt, a többiek az ország minden tájáról érkeztek az ország nyugati csücskétől a déli határig. Jellemzően gépészeti előzetes ismeretekkel rendelkezők vettek részt a tanfolyamon, akik növényvédelmi területen dolgoztak.

Az ország minden tájáról érkeztek a képzésben résztvevők
Az ország minden tájáról érkeztek a képzésbe résztvevők
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Barna Kármen szerint a jövő a dróntechnikáé a precíziós gazdálkodásban. A permetszer kijuttatásához nem szükséges nagy gépeket tartani, azokba üzemanyagot tankolni, ráadásul megóvja a talajt a gépek okozta taposási károktól. Permetezni időjárástól függetlenebbül lehet, nem kell várni, míg az esőzések után fölszárad a talaj. Időt és üzemanyagot spórolhat a gazdálkodó. Elsősorban a szántóföldi növénytermesztésben használják jelenleg a drónos permetezést, de más területekben is látszik perspektíva az alkalmazásában.

A drónok a mezőgazdaságban is rengeteget segíthetnek
A drónok a mezőgazdaságban is rengeteget segíthetnek
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A képzés elméleti része Egerben zajlott, ezen tudást (növényvédelem, agrometeorológia, térinformatika) egyetemi oktatók biztosították Gödöllőről, Budapestről. Agrártudományi intézményekkel egyébként más, több drónos projektben is együtt dolgoznak. A vizsgát Sárrétudvariban tették le a pilóták.

Szaniszló Mónika, aki a gyakorlati képzésért felelt elmondta, 106 órás elméleti képzést követően 206 órás gyakorlatból 17 repült órát kellett teljesíteniük a tanulóknak, akik permetező DJI gépekkel dolgoztak. Ezen kívül más eszközökkel is repültek a monitoring tevékenység elvégzéséhez. Kifejtette, jó csapat jött össze, akik elismerően nyilatkoztak a képzésről is, és szakmai kapcsolatban is maradnak egymással. A vizsgán tesztfeladatsort kellett kitölteniük, majd projektfeladatot kellett végrehajtaniuk, föl kellett készülniük jogi ismeretekből. Szerinte folyamatosan van érdeklődés a képzés iránt, a dróntechnológia bővülőben van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában