A drón mindent lát

2023.04.05. 17:30

Büntetések potyogtak az égből eső helyett Egerben

Drónnal ellenőrizték az autósokat szerdán Eger több pontján, s a jövőben is számíthatnak az autósok ilyen intézkedésekre.

F. V. E.

Erdődi Zoltán rendőr alezredes, drónpilóta

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A passzív biztonsági eszközök, így a biztonsági öv használata is rendkívül fontos, hiszen bár a baleseteket nem kerülhetjük el vele, segíthet könnyebb sérülésekkel megúszni azokat. Magyaroroszágon lakott területek kívül és belül, a gépjárműben elől és hátul egyaránt kötelező a biztonsági öv használata, továbbá gyermekeket esetében a gyermekbiztonsági rendszer is.

Ahogy arról már beszámoltunk, bárhol és bármikor számíthatnak vármegyénkben az autósok ellenőrzésekre. Fontos, hogy ne csak azért kössük be magunkat, mert a rendőr büntet, ha nem így teszünk, hanem a saját és mások testi épsége védelme érdekében! 

A CSAT(T)LAKOZZ országos közlekedésbiztonsági kampányhoz szűkebb hazánk is csatlakozott, ennek egyik része, hogy ellenőrzik a biztonsági övek használatát, de már a kampány előtt is bevetettek drónt a rendőrség munkatársai a közúti ellenőrzésekhez.

Szerdán Egerben civil ruhás rendőrök és drón bevonásával is ellenőrizték az autósokat, a Sas út és Kertész út kereszteződésénél, valamint Felnémeten is. Soltész Bálint, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője portálunknak elmondta, öt óra alatt 64 jogsértéssel kapcsolatban intézkedtek a rendőrség kollégái. 

– Legtöbbeket azért kellett megállítani, mert szabálytalanul kanyarodtak, sokan áthaladtak a piros jelzésen, valamint több olyan eset is volt, amikor nem használták a biztonsági övet akár sofőrként, akár utasként – tudtuk meg Soltész Bálinttól, aki megjegyezte, vármegye szerte bármikor számíthatnak az autósok ilyen ellenőrzésekre, így a balesetek, valamint a büntetések elkerülése érdekében arra kérik a sofőröket, tartsák be a közlekedési szabályokat. 

A készülékkel fotót és videót is tudnak készíteni
A készülékkel fotót és videót is tudnak készíteni
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Portálunk kíváncsi volt, hogyan zajlik a drónos ellenőrzés, és egy rövid időre csatlakoztunk vármegyénk rendőreihez szerdán. Erdődi Zoltán rendőr alezredes, drónpilóta megmutatta, hogyan irányítja az eszközt, és hogy milyen pontosan látszik a kijelzőjén, ha valaki nincs bekötve, vagy ha például telefonál vezetés közben. A készülékkel fotót és videót is tudnak készíteni, valamint megtudtuk, hogy további kamerát is használnak, hogy rögzítsék a szabálysértéseket, a civilruhás kollégáikkal pedig folyamatosan kommunikálnak, így segítve egymást, hogy melyik autós kell megállítaniuk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában