Show az égen

2023.05.28. 20:06

Besenyei Péter is repült Mezőkövesden + fotók

Rengetegen látogattak ki a megnyílt kövesdi reptérre, órás sor alakult ki, hogy láthassák Besenyei Pétert és a többieket vasárnap.

T. B.

Látványos programban lehetett része a közönségnek

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Bükk-Mátravidéki Aeroklub először rendezett Airshowt Mezőkövesden, s több ezer ember látogatott ki az egykori katonai repülőtérre, ahol egyebek között motoros és vitorlázó műrepülő bemutatókat láthatott, de voltak különleges Cessnák, Jak 52-es, T-28 Trojan, sugárhajtású L-29 Delfin. A legnagyobb sikert Besenyei Péter műrepülő világbajnok műsora aratta, a pilótát el sem akarták engedni a rajongók a színpadi beszélgetést követően. Már aki bejutott időben, hiszen 1-2 órás tumultus alakult ki a repülőtérre vezető utakon. Voltak szakmai beszélgetések, koncertek, „búcsú”, de ejtőernyősök és tiszteletét tette az eddigi egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan is.

Besenyei Péter elmondta, a miskolci klubnak repült többször is Miskolcon, most először pedig Mezőkövesden. A kövesdi „könnyű helyszín”, hiszen van elég szabad tér, nincs akadály, itt viszonylag könnyű és örömteli repülni. Vasárnap teljesen ideális volt erre az idő, a kicsi szél nem volt baj.-A program mindig improvizáció, a helyszínen döntöm el, milyen figura következik és hogy építem fel a programot. Attól függően, hogy a szél honnan fúj, a közönség hol áll, mi az optimális következő figura, hozom meg a döntést. Várakozáson felül sokan jöttek el a repülőnapra, a kapun kívülre is szorultak páran. Ez a rendezőknek jó jel, hogy jövőre is megrendezzék. Ha meghívnak, örömmel jövök – mondta Besenyei Péter.

Szakács Gábor, a Delfin pilótája fantasztikusan érezte magát, szerinte óriási munkát ölt bele a repülőklub a kövesdi reptérbe és a rendezvénybe.-Nekem Mezőkövesd a szívem csücske, Sirokban nőttem föl, Egerben sokat repültem s elrepültünk a kövesdi reptér fölött, ilyenkor kicsit fájt a szívem, itt van a nagy reptér, miért nem hasznosítjuk, hogy legyen néha rendezvény. Ez hála Istennek megvalósult. Édesanyám Sirokban él, meglátogatom olykor, de inkább ő jön hozzánk. Alkalmanként az egri reptérre kis repülővel le tudunk szállni – fejtette ki Szakács Gábor, aki egyébként Boeing 737-essel repül, emellett Apollo Fox-szal, illetve veterán gépekkel.-Színvonalas rendezvény volt, a legfontosabb pedig a nézők, pilóták biztonsága. A rádióban koordinálták, mikor ki szálljon föl. Tőlem egy műrepülő elemekből összeállított programot láthattak a Delfinnel. Köszönet mindenkinek, aki meghívott minket, ezzel hozzájárulnak, hogy ezek a veterán gépek tovább tudjanak élni. Köszönet a Komoskynak és a Goldtimer Alapítványnak, hogy van ez a gép –tette hozzá Szakács Gábor.

Havasi Zoltán, a Bükk-Mátravidéki Aeroklub elnöke kifejtette nagyon elégedettek, látszik, hogy hiánypótló rendezvény volt.-A bejutással fennakadások voltak, nagyon sajnáljuk, megpróbálunk erre a jövőben még jobban felkészülni, de minden várakozást felülmúlt az érdeklődés. Van az a szám, amit képtelenség kezelni sajnos. Mi most örülünk ennek, szerettük volna megmutatni a régiónak, hogy erre képesek vagyunk, van igény rá és jövőre sokkal nagyobb szabásút tudunk rendezni. Tetszett az összes program, Besenyei Péter csodálatosan műrepült, a sugárhajtású repülőgép mindenkinek élmény, a vitorlázós műrepülés számomra közeli dolog. A sétarepülésre várók is felülmúltak minden képzeletet. Szombaton arra számítottunk, néhányan fognak kijönni, most kissé rendezettebb volt a dolog, mert show közben nem lehet utast repültetni – értékelt Havasi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában