Szavazás

2023.05.26. 20:27

Elmarad a mátraszentimrei időközi választás

Jövő októberig sem marad vezetés nélkül a település a most elfogadott törvény miatt.

T. B.

Forrás: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatást adott ki arról, hogy a következő általános önkormányzati választásokig - amelyet 2024 június 9-én tartanak az európai parlamenti választásokkal együtt - helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás nem tartható. A Magyar Közlönyben kihirdették ugyanis azt a napokban elfogadott törvényt, amelynek a 2023. május 26-án hatályba lépett rendelkezései értelmében a következő általános önkormányzati választásokig helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás nem tartható.

Ennek megfelelően elmaradnak azok az időközi önkormányzati választások, melyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el.

Megyénkben egy időközi választás lett volna, Mátraszentimrén polgármestert és testületet kellett volna június 16-án megszavazniuk a polgároknak, mert a község vezető testülete áprilisban feloszlatta önmagát, mert nem tudtak egymással együttműködni. A grémiumnak így a továbbiakban mégis csak irányítania kellene a falut jövő októberig, amikor eredetileg lejárt volna a mandátumuk. A jövő júniusi választást követően ugyanis az új vezetés csak októberben veheti át mandátumát mindenhol.

A következő időszakban nem oszlathatja föl magát képviselő-testület, haláleset miatt sem választanak új polgármestert a településeken. Testületi tag halála esetén - ha városban, egyéni körzetben nyert mandátumot - a jelölő szervezete delegálhat új tagot a grémiumba.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában