Megemlékezés

2023.05.18. 20:31

Gyöngyös egykori katonáiról emlékeztek meg + fotók

A Gyöngyösi Helyőrségi Nyugállományúak Klubja hagyományt kíván teremteni az évenkénti megemlékezéssel.

Sz. Sz. I.

Tisztelgés az elmúlt kétszáz év gyöngyösi katonái előtt

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön megkoszorúzták Gyöngyösön az egykori Táncsics Mihály laktanya területén található, a helyőrségben több mint két évszázad alatt szolgált katonák tiszteletére emelt emlékművet. A Gyöngyösi Helyőrségi Nyugállományúak Klubja szervezte ünnepségen Szoboszlai Endre nyugállományú mérnök ezredes, az utolsó gyöngyösi alakulat egykori parancsnoka emlékezett meg a helyőrség két évszázadának történetéről, méltatva ezen idő katonai történéseit, szervezeteit, egyes személyeit.

– Egy évvel ezelőtt, amikor ezt azt emlékművet felavattuk, elhatároztuk, hogy hagyományt teremtünk a megemlékezéseinkkel, virágaink, koszorúink elhelyezésével. Megfogadtuk, hogy tisztelettel ápoljuk tradícióinkat Gyöngyös katonamúltjának tiszteletével, emlékeink őrzésével. A helyőrség története 1800. október 26-tól 1991. október 10-ig nyúlik, közel két évszázadot ölel fel. Az itt szolgált katonák között egész életre szóló barátságok, ismeretségek kötődtek a bajtársiasság jegyében, ami lélekben városunkhoz kötötte, s köti őket. Megtiszteltetés városunk minden volt katonája számára ez az emlékmű, amelynél a mai napon emlékezünk, tisztelgünk, mert honvédtől a tábornokig mindnyájunk emlékére és tiszteletére létesült – fogalmazott Szoboszlai Endre.

Az emlékezés szavai után az önkormányzat, a katonai, rendvédelmi, katasztrófavédelmi szervek, és a civil szervezetek is elhelyezték az emlékműnél a tisztelet virágait. Az emlékhelyet tavaly májusban avatták fel a városban szolgált 80. gépesített lövészdandár megalakulásának harmincötödik évfordulója alkalmából az egykori laktanya területén épült Dr. Fejes András Sportcsarnok előtt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában