Vissza az időben

2023.05.01. 15:22

Régi mesékre emlékszel-e még? Azok a cukorgyári május elsejék...

Ha az egykori május elsejékre gondolunk, a klasszikus felvonulások napja sokak számára elhajlásba torkollott, de ez hozzátartozott az általános életérzéshez. Ahogy az ingyen sör és az ingyen virsli is. Az emlékezéshez Szigeti Tamás cukorgyári gyűjteményéből választottunk fotókat.

Tari Ottó

Jöjjetek úttörők, építsünk szebb jövőt! A gyerekek készen álltak, nélkülük elképzelhetetlenek voltak a május elsejék

Forrás: Szigeti Tamás

Régi mesékre emlékszel-e még? Volt egyszer rég, volt egyszer rég/ Szép tavaszon ragyogott fenn az ég, volt egyszer rég, volt egyszer rég…

A melankolikus hangulatú gyermekdal nosztalgiázásra sarkallja az embert. A régi mesék újraélednek, tavaszillatot hoz a szél, de a levegőben sör és lóvirsli szaga is bujkál. Olyan virslié, ami mustárba mártva maga volt a mennyország, kiváltképpen, mert fizetni sem kellett érte, elég volt átadni a kupont, amit a sátorban tüsténkedő asszonyok felnyársaltak a fatalpba ütött százas szögre.

A sátrak felől sör és virsli szagát hozta a szél...
Forrás: Szigeti Tamás

A régi május elsejékre emlékezem. A gyártelep, ahol felnőttem – hasonlóképpen a környékbeli munkásövezetekhez, de a polgárihoz közelítő környékekhez is – gondoskodott arról, hogy a kacsintgatós Kádár-interjúkat csak az esti tévéhíradóban követhessük, mivel nap közben, az élő közvetítések idején ki sem láttunk a közösségi programokból. Mondjuk, ezek nyomán az esti elfoglaltság sokak számára véleményesnek bizonyult, tekintve, hogy a nap addigra elhajlásba torkollott, de ez hozzátartozott az általános életérzéshez.

A kultúrosok a Lenin-, Marx- és Engels portrék alatt is rutinosan lejtették a lépéseket
Forrás: Szigeti Tamás

Sokáig őrizgettem egy fotót – kár, hogy most nem találom, eskü, hogy közreadnám –, amin 76 május elsején két velem hasonló korú cimborámmal koccintunk a Selypi Kinizsi futballpályájával átelleni területen. Itt zajlottak akkoriban a majálisok, s mi, kamaszok, igyekeztünk nem lemaradni a felnőttektől. A pálinkának meglett a hatása, máig emlékszem, hogy a tó fűzfái alatt ébredtem, majd hazasunnyogtam, mint ha mi sem történt volna. Már sötétedett; akkoriban még nem vezették be a nyári időszámítást, ami nem jelentett egyebet, mint hogy korábban kezdődhettek az esti táncos rendezvények.

A dolgozók – munkások és értelmiségiek – a cukorgyártól indultak a futballpályára
Forrás: Szigeti Tamás

Addig azonban a bevált forgatókönyv szerint zajlottak a dolgok. A munka ünnepére már hetekkel korábban elkezdődött a készülődés: a több száz méter hosszúságú gyárkerítések nagy részét rendbe tették, s felfestették ezekre a kor szokásának megfelelő jelszavakat is. Éljen május elseje, éljen a megbonthatatlan szovjet-magyar barátság, éljen a Párt és hasonló szlogenszalagok kerültek a felületekre; mind feledésbe merültek már, annyi hasznuk azonban volt, hogy a kerítések rendben voltak. Mostanra ezek némelyike már annyira lepusztult, hogy a mellettük való elhaladást is kétszer meggondolja az ember.

A játéktéren és a tribünön a sokaság forradalmi hevületben várta a folytatást, a rezesbanda is csak átmenetileg pihent
Forrás: Szigeti Tamás

A munkások az üzemek bejáratainál gyülekeztek – többnyire családostól –, majd közösen vonultak a központi nagygyűlésnek helyet adó focipályára, amelynek kerítését Kádár János, az MSZMP első titkára, Losoczi Pál államfő (vagy ahogy akkori titulusa szólt, az Elnöki Tanács elnöke) és Lázár György kormányfő (vagyis a Minisztertanács elnöke) fotói díszítették. Voltak Marx-, Engels- és Lenin-képek is, ahogy minden ünnepi alkalmakkor szokás volt, de a magyar vezetők portréi csak május első napján részesülhettek eme kitüntető figyelemben.

Jellegzetes kép: felsorakoztak a fontos elvtársak, kezdődhetett a banzáj
Forrás: Szigeti Tamás

Őszinte leszek, a szóban forgó jeles napok egyikéről sincsenek az ünnepi szónoklatokkal kapcsolatos emlékeim. Valószínűsíthetően azért, mert mind egyforma volt, rutinszerűen követték egymást a szóvirágok, amelyek előadói bármilyen fontosak voltak is, eléggé jellegtelenek, amolyan vidéki párttitkár-formák. A közeli szovjet laktanyából megérkeztek a tányérsapkás orosz tisztek is, utóbbiakkal este is találkozhattunk egyes szórakozóhelyeken, amint kilazított nyakkendővel mulattak a helyi fontos elvtársak társaságában, hogy pikánsabb részterekről inkább ne is beszéljünk.

Az eltérő nyelv nem jelentett akadályt
Forrás: Szigeti Tamás

Ahogy az ünnepség a maga kommunista tempójában folytatódott, a felsorakozott emberek, valamint a melléjük felsorakoztatott diákok mindinkább feszengtek. Az előbbiek már inkább ittak volna valamit, az utóbbiak számára pedig ügyességi versenyeket szerveztek, sokszor térségi szinten. A selypi általános iskola kézilabda-csapatának a beállósaként büszkén jelenthetem, hogy többnyire diadalmaskodtunk ezeken a tornákon, s a jutalmunk serleg, a nyakunkba akasztott alumínium plakett, valamint virsli- és üdítőjegy volt, bár ez utóbbit az élelmesebbek hamar elcserélték sörtikettre. Az évtizedek távlatából elősejlik az a kép is, amit a velünk hasonló korú nyolcadikos lányok feszülő tapadóba kényszerített látványa okozott homlokos valóságukban.

Kézilabda-csapatunk végigverte a Selypi-medencét, sokszor a megyei döntőig is eljutottunk
Forrás: Szigeti Tamás

A népünnepély délután ugyancsak a focipályán folytatódott, ahol évről évre megrendezték a színész-újságíró rangadókat, igazi, a tévéből ismert művészekkel és neves fővárosi újságírókkal. A Népstadion-beli SZÚR-ok előjátéka lehetett a rendezvény, amelyre megtelt a lelátó, s a kisebb kölykök is gyülekeztek, hogy labdaszedőként közelebb kerülhessenek a hírességekhez. Érdekes módon engem ezek a látványosságok hidegen hagytak, nemcsak a sportérték hiánya miatt, hanem talán azért is, mert már akkor sem érdekelt különösebben a – bár a kifejezést nem ismertük – korabeli celebek világa, s azóta ez a szemléletem tovább mélyült.

 Az újságíró válogatott ismert arcokkal – köztük Kopeczky Lajossal, Gyulay Istvánnal – 1978-ban is a Selypi Kinizsivel játszott hírverő mérkőzést
Forrás: Szigeti Tamás

A hajdani május elsejék arról is nevezetesek, hogy akkoriban kezdődtek a szezon „kiülős” partijai. Zsúfolásig tömve voltak a teraszok, a hölgyek és a gyerekek többnyire fagyiztak, majd amikor elunták, megpróbálták hazarángatni a szórakozásba belefeledkező férjüket, apukájukat. A cukorgyári kantinban a sör, a málnás fröccs és a törköly volt a sláger, de szépen fogyott a rumpuncs is – itt is először a blokkot kellett kiváltani, amit aztán a pultnál feltűztek a százas szögre –, a Ruby eszpresszóban viszont asztalnál szolgálták fel a piát. A végeredményt tekintve nem volt sok különbség a kétféle kultúra között.

Tolongás a kantin bejáratánál. Odabent málnás fröccs és sör várta az ünneplőket
Forrás: Szigeti Tamás

Fontos megemlíteni, hogy azokban az időkben is május első hétvégéjén nyitottak a strandok, s akik tehették, igyekeztek, hogy már a premieren kint legyenek. Ha megsumákolták a felvonulást, meg is tehették akár Hatvanban, akár a Mátravidéki Erőműnél.

Végig remek hangulatban telt a nap
Forrás: Szigeti Tamás

Nem véletlenül említem e két települést – a harmadik az akkor még Lőrincihez tartozó Petőfibánya lehetne –, hiszen a környékünkön Selyp mellett e helyeken volt a legélénkebb a munkásmozgalom. Hatvanban ehhez a városi tanács ünnepsége is társult, így ott valóságos tömegjelenetek bontakoztak ki, amelyek centruma – az elmaradhatatlan felvonulás után – a Népkertben lévő szabadtéri színpadon és a mellette lévő sportpályán volt. Az előbbi a kulturális seregszemle, az utóbbi a mozgás terepe volt; középiskolásként olykor mi is ellátogattunk egyikre-másikra, különös tekintettel a selypinél lényegesebb számottevőbb mennyiségben felvonuló lányosztályokra.

Azért nem csak Hatvanban akadtak szép lányok, hanem szerencsére a selypi iskolában is. Ráadásul ők is felvonultak...
Forrás: Szigeti Tamás

Közben pedig mindezen ingerek hatására – máig szégyellem magam miatta – tökéletesen megfeledkeztünk a munkás-paraszt szolidaritásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában