Alapítvány

2023.06.23. 17:25

A hatvani tűzoltókra számíthatnak a Bátor Tábor lakói, a beteg gyerekek + fotók

A Bátor Tábor Alapítvány súlyos, krónikus beteg gyerekeknek és családjaiknak szervez ingyenes élményterápiás táborokat, kórházi, iskolai és online programokat.

HEOL

Nagy segítséget nyújt a gyermekeknek a Bátor Tábor

Forrás: Bánkúti Sándor

A kezdeményezés ma már több, mint egy tábor: több évtizedes tapasztalataikat hasznosítva igyekeznek segíteni a társadalom minél szélesebb rétegeit a lelki egészség, a jóllét elérésében – olvasható a Katasztrófavédelem című szaklap legfrissebb, júniusi számában. Az elmúlt huszonkét évben több mint húszezer embernek adtak bátorságot és erőt élményterápiás programjaikon: csak tavaly majdnem kétezer-ötszázan vettek részt a programokban, közülük háromszázhatvankilencen ottalvós táborban voltak. A Bátor Tábor valamennyi programját képzett önkéntesekkel valósítja meg, működését zömében adományokból biztosítja, minden segítség egy beteg felépülésének reményét adja. A Bátor Tábor Hatvan városa mellett található, amelynek sorsát a hatvani hivatásos tűzoltóság parancsnoka, Horváth Gábor tűzoltó alezredes is a szívén viseli, tűzvédelmi szakemberként a táborozók biztonságát igyekszik erősíteni.

Forrás: Nagy Csaba és Bátor Tábor

A Bátor Táborban annak megalakulása óta a parancsnok és a hatvani hivatásos tűzoltók évente több alkalommal is jelen vannak. Az alezredes személyesen oktatja az önkénteseket arra, hogyan előzzék meg a tűzeseteket, illetve ha megtörtént a baj, hogyan tudnak ők is aktívan segíteni. - Tudom, hogy itt mindenki tud tűzcsapról vízsugarat szerelni, tűzoltó készüléket készség szinten használni, illetve tudja, mit tegyen, ha tűz keletkezik valahol – mondta Gábor. A parancsnok ezt bátran kijelentheti, hiszen ő maga végzi az oktatásokat, figyelve arra, hogy mindenki részt vegyen azokon. A képzéseknek pedig addig nincs vége, amíg mindenki profi szinten el nem sajátította a tűzoltási elméleti tudást és a gyakorlati tennivalókat.

Forrás: Nagy Csaba és Bátor Tábor

– Ez a táborozók és a közösség érdeke, a biztonságukra kiemelt hangsúlyt fektetünk – hangsúlyozta az alezredes. A város tűzoltói pedig helyismereti gyakorlatokon újra és újra elemzik a tábor területét, ellenőrzik, használhatóak-e a tűzcsapok, áttekintik a tűzveszélyesebb pontokat, felkészülve a leggyorsabb beavatkozásra. A jó kapcsolat a kezdetektől megvan, a családi napra is minden évben meghívást kapunk – mondta Gábor.

A májusi családi napon sem volt ez másképp, ahol a tábor programjaiban korábban részt vett gyermekek és szülők mellett a parancsnok is ott volt. A tábor önkéntesei mind ismerik őt, mosolyogva köszöntötték, tudják, hogy az alezredessel csak a biztonság és a tűzvédelem témában nem lehet viccelni, ezekben nagyon szigorú. A családi napon Hevesi Edit, a Bátor Tábor egy korábbi lakója is megosztotta a történetét a tűzoltókkal. Elmesélte, hogy 2017-ben tragédia történt a családban, ezt a lelki megrázkódtatást segített feldolgozni a tábor egyik speciális programja, a felépülésben sokat segített a közösség, hiszen tudta, hogy nincs egyedül. Edit az önkéntesek munkájának köszönhetően ma már boldog életet él párjával, Ferenccel és lányukkal, Zsófiával. A család össze is állt egy képre a parancsnokkal, aki továbbra is ugyanolyan szeretettel és tisztelettel törődik a gyermekekkel és a tábor minden lakójával, mint az elmúlt huszonkét évben: neki a feladatok közül tűzoltóként a tűzbiztonság garantálása jutott.

A fájdalmas kórházi kezelések és a hosszú bezártság falakat emel. A Bátor Tábor ledönti ezeket a falakat. Évente közel 2000 érintettnek adnak bátorságot és sorsfordító élményeket. Minden programjuk ingyenes, kizárólag adományokból tartják fent a szervezetet. A küldetésüknek támogatással bárki részese lehet. A Bátorító, azaz rendszeres adományozó egy kiemelten fontos pillér az Alapítvány működésében. A rendszeres adományoknak köszönhetően tudnak tervezhető, kiszámítható módon segítséget nyújtani. Várják a rendszeres támogatókat, hogy visszaadhassák a beteg gyermekek gondtalan gyerekkorát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában