Könyvbemutató

2023.06.24. 11:30

Az egri bazilikában is éjszakázott az országjáró Szent Jobb

Heves vármegyében 1938. július 4-5-én tartózkodott államiságunk egyik ereklyéje.

Sz. Sz. I.

a Szent Jobb és kísérete, hátul Mészáros János érseki helytartó, a Szent Jobb őre

Forrás: Fortepan

Kedden mutatták be a gyöngyösi Mátra Múzeumban az érdeklődőknek az idén megjelent A Szent Jobb országjárása 1938-1942 című könyvet. A Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma és a Magyar Nemzeti Múzeum közös rendezvényén a témával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésre is sor került. A gyöngyösi múzeum részéről Báryné dr. Gál Edit történész, múzeumigazgató, a Magyar Nemzeti Múzeum részéről pedig dr. Mészáros Balázs történész, a kötet szerkesztője volt Molnár Katalin beszélgetőpartnere.

A Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye, amely feltételezhetően Szent István magyar király természetes úton mumifikálódott jobb keze. Mint a beszélgetés során elhangzott, államalapító királyunk halálának 900. évfordulóján országjárást szerveztek a Szent Jobb bemutatására. Dr. Mészáros Balázs elmondta, hogy külön vasúti kocsit alakítottak át a szállítására. 

– Ennek 3 méteres üvegajtaja mögött kívülről is látható volt az ereklye. Erre azért volt szükség, mert a legkisebb vasútállomásokon csak lelassított a vonat, és az egybegyűltek egy pillantást vethettek az ereklyére. A nagyobb állomásokon megállt a szerelvény, de nem vették ki a Szent Jobbot, az üvegen át mintegy 20-30 percen át volt az megtekinthető. A legjelentősebb városokban, többnyire a püspöki székhelyeken azonban körmenetben elvitték a helység központi templomába, ahol ünnepi pompa mellett volt látható államiságunk egyik ereklyéje – részletezte dr. Mészáros Balázs.

Mint megtudtuk, Egerbe 1938. július 4-én érkezett a Szent Jobb, s a másnapi továbbindulásig az éjszakát is a bazilikában töltötte. Báryné dr. Gál Edit arról beszélt, hogy másnap Gyöngyösön 4 órán át tartózkodott az ereklye. 

– Gyöngyösön napok óta óriási készülődés volt. Ezt a korabeli lapok elolvasásából is megtudhatjuk. Pontos forgatókönyv alapján fogadták a Gyöngyösre érkező vonatot. Július 5-én 13 óra 10 perckor érkezett a Szent Jobb a városba, és 17 órakor indult tovább. Ferences szerzetesek vitték vállukon az ereklyetartót a körmenetben. Az itt készült korabeli fotókból nagyon sok megmaradt, kevés városban van ma ilyen gazdag emléktár a Szent Jobb ottlétéről – összegezte Báryné dr. Gál Edit.

A bemutatón lehetőség nyílt az eseményt megörökítő eredeti, gyöngyösi fényképfelvételek megtekintésére is, amelyeket 1938. július 5-én dr. Wiltner Sándor és Wiltner Willibald készítettek. A képeket – amelyek közül az egyik a kötet borítójára került – a Mátra Múzeum Történeti gyűjteménye őrzi.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában