Gyász

2023.06.02. 12:18

Elhunyt az egri egyetem díszdoktora

2023. május 28-án, életének 70. évében elhunyt Frédéric Barbier francia könyvtörténész, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem díszdoktora.

HEOL

1722720886

Fotó: ccl.fotografia

Frédéric Barbier francia könyvtörténész, számos könyv és tanulmány szerzője - írja honlapján az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A történész 1976-ban levéltáros-paleográfus szakon végzett, 1980-ban 3. ciklusú doktorit szerzett történelemből, 1987-ben állami bölcsészet- és társadalomtudományból doktorált. 1976–1982 között főkönyvtáros, a Valenciennes-i városi könyvtár igazgatója.

Munkássága során fejlesztette a nyilvános helyeken történő felolvasást. Kifejlesztett egy politikát a gyűjtemények hasznosítására, mégpedig kiállítások útján (kb. 10 kiállítást szervezett, melyek közül néhányhoz katalógus is megjelent) - írják a honlapon. -Tanulmányi napokat kezdeményezett és szervezett, amelyek eseményeinek leírását szakmai folyóirat  formájában is kiadták  például az Actes-ben. Számos egyetem óraadója volt (Leipzig, Wien, Bologna, Montreal, Sao Paolo, Prága, Alba Iulia, Milano, Szeged). Egerben az Eszterházy Károly Főiskolán is tartott előadást három alkalommal.

Még 2010-ben a szegedi, 2017-ben pedig az egri egyetem díszdoktori címet (honoris causa) adományozott neki. Intézményünk a könyvtörténet kutatása területén végzett kiemelkedő munkásságáért, a magyar művelődéstörténet nyugat-európai népszerűsítéséért, továbbá az egri Eszterházy Károly Egyetem és különböző francia, illetve német történeti kutatóhelyek közötti kapcsolat kialakításáért és elmélyítéséért jutalmazta ezzel az elismeréssel.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában