Változás

2023.06.04. 12:28

Gyöngyös nem finanszírozza tovább az anyatejgyűjtő állomást

A területi védőnők révén továbbra is ellenőrzött módon lehet anyatejhez jutni a városban.

Sz. Sz. I.

Június 30-tól megváltozik az anyatejhez jutás módja Gyöngyösön, adta hírül az önkormányzat. Tájékoztatásuk szerint a többlet anyatejjel rendelkező anyák eddig az anyatejgyűjtő állomáson keresztül adhatták le anyatejüket, ami az állomás szakembereinek közvetítésével jutott el a gyermeküket természetes úton táplálni képtelen édesanyákhoz. Ezentúl azonban a területi védőnők közvetítésével juthatnak biztonságos módon anyatejhez az anyukák, tette hozzá a közlemény.

Az önkormányzati híradás kitér arra, hogy az anyatejgyűjtő állomás 1966. óta működött Gyöngyösön, a kihasználtsága azonban évek óta csökkent. Tavaly havonta 1 és 4 között változott a tejet leadók anyukák száma. Az állomás ráadásul a védőnői szolgálattal egy épületben működik, így a védőnői szolgálat állami átvétele után az eddig is drasztikusan emelkedő rezsiköltségek még tovább emelkednek majd, így pedig az eddig is veszteségesen működő állomás fenntartása még többe kerülne az önkormányzatnak. 

Gyöngyös képviselő-testülete májusban már nem először tárgyalt az anyatejgyűjtő jövőjéről. Korábban mindig a további működtetés mellett foglaltak állást, legutóbb azonban, a körülményeket mérlegelve úgy döntött a grémium, nem finanszírozzák tovább a minimális kihasználtsággal, de egyre drágábban működő állomást. Mindez azonban az anyukák számára nem jelenti azt, hogy ne juthatnának ellenőrzött módon anyatejhez. Azt ugyanis a gyerekorvosok javaslata alapján a területi védőnők révén továbbra is megkaphatják, ráadásul az eddigieknél kényelmesebb módon, házhoz szállítva, tette hozzá az önkormányzat.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában