Brumma-brumma

2023.06.17. 14:14

Megint medvét láttak az Északi-középhegységben

Ismét medveveszélyre figyelmeztetnek, az állatot már korábban is látták.

HEOL

Képünk illusztráció. Medveles a jászberényi állatkertben

Forrás: Pesti József/ Új Néplap

Az Aggteleki Nemzeti Park a Facebook-oldalán hívta a fel a figyelmet az újabb medveészlelésre. 

2023 június 16-án barnamedvét (Ursus arctos) láttak az Aggteleki Nemzeti Park területén, az Aggtelek-Jósvafő között vezető közúttól északra levő erdőterületen, egy szórón, vagyis ott, ahol a vadaknak szórnak ki rendszeresen elemózsiát.

A rendelkézésre álló adatok alapján az állat azonos a 2023 május 13-án az ANP déli határánál észlelt fiatal példánnyal. Kérjük látogatóinkat, hogy ne hagyják el a jelzett turista utakat, illetve ne bivakoljanak (azaz ne aludjanak a szabad ég alatt) ebben a térségben.  Tekintettel arra, hogy ezen a területen a Vörös-tó az egyetlen hozzáférhető vízforrás, így itt számolni lehet az előfordulásával.

A bejegyzéshez írt kommentekben leírják azt is, azért intik arra a túrázókat a nemzeti park munkatársai, mert a turistautakon viszonylag kevés a szóró, amit előszeretettel látogat a medve. Az egyik hozzászóló azért megjegyezte azt is: „Szegény maciknak nem tesz ki senki táblát, hogy vigyázz emberek az élő helyemen?? Na meg turista vonal...”

Aggtelek ugyan nem Heves vármegyében található, de medveléptékkel nincs is olyan messze, hiszen a megyehatáron lévő Nagyvisnyótól légvonalban éppen 40 kilométerre található. Egy barnamedve pedig akár 40 kilométert is képes futva megtenni egy óra alatt. 

Korábban a heol.hu is beszámolt róla, hogy medve kóborol a Bükkalján: 

Arról, hogy hogyan viselkedjünk, ha erdei túránk során mégis barnamedvével találkozunk, ide kattintva tájékozódhatnak a Bükki Nemzeti Park honlapján. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Pesti József/Új Néplap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában