Az internet előtt

2023.06.13. 20:49

Minden korosztálynak mást ad az új egri Retro Múzeum + fotók

A tárlat az elmúlt száz évet öleli fel.

Sz. M. L.

Minden korosztálynak mást ad a Retro Múzeum

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Múlt hét végén Retro Múzeum nyílt Egerben a  Hatvani kapu téren. A tárlat az elmúlt száz év használati tárgyaiból válogat a '90-es évekig, de akad szép számmal újság, makett és dísztárgy is.

– Gyerekkorom óta érdekel a történelem, azóta gyűjtök régi dolgokat saját magamnak. Szakmám szerint építész vagyok, és ez a rajongás velem maradt felnőtt koromra is. Nagyjából négy éve jött a múzeum ötlete, hiszen már rengeteg minden volt a gyűjteményemben – mondta Juhász Zoltán a tárlatról. Azt mondja a célja az volt a kiállítással, hogy kiszakítsa egy kicsit a látogatókat a mostani felgyorsult világból.

– Kifejezetten a fiatalokra gondolok, hiszen számítógép, televízió előtt, sokszor a lakásban töltik az idejük nagy részét. Szeretném, ha feléledne a kreativitásuk és a kíváncsiságuk, a sok újság a makettek mind jók erre. Ha családostól érkeznek akkor a szülőknek is tud újat mutatni a múzeum, azt hiszem minden korosztálynak mást ad. A fiataloknak újdonság, az időseknek pedig nosztalgia – mondta Juhász Zoltán.

Kérdésünkre elárulta, a nyitás óta eltelt néhány napban sok pozitív visszajelzést kaptak.

– Volt olyan akinek széket kellett betenni a múzeumba, mert 3 órát töltött benn a régi reklámok tanulmányozásával. Kedden két tanár töltött nálunk 1,5 órát Budapestről. Volt aki azt mondta: „ Csak egy a baj, vissza kell menni a valóságba.” – mesélte a tapasztalatokat.

A Hatvani kapu téri épület alagsora egyébként még üres, a bővítés lehetősége így nincs kizárva, külön tárlatot szentelnének a mesterségeknek. Juhász Zoltán erről a Dobó István Vármúzeummal tervez egyeztetni, ugyanis úgy tudja, rengeteg olyan kiállítási tárgyuk van a témába kapcsolódóan, amit nincs helyük megmutatni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában