Világítás

2023.06.27. 19:57

Panaszkodnak a sirokiak a közvilágítással való spórolás miatt

Az energiaárak elszabadulása sok önkormányzatnak adta fel a leckét. Sirokban is kisakkozták, hogy lehetne takarékosabban biztosítani a közszolgáltatásokat. Nem mindenkinek tetszik az új rendszer.

B. K.

Az utóbbi hetekben lakosok vonják kérdőre Sirok polgármesterét, hogy miért épp a közelükben iktatta ki a közvilágítást. Tuza Gábor, a község első embere most összeszedte gondolatait, és válaszolt a lakók háborgására.

Portálunkhoz eljuttatott írásában a következőképpen érvelt: „Pont előttem kapcsoltatta le a lámpát polgármester úr!” Az utóbbi időben elég sokszor állítanak meg, hívnak fel, vagy üzennek ezzel a mondattal. A válaszom az, hogy igen, pont ott, és még másik 63 helyen. Ez testületi döntés volt. Kétszer jártuk végig a települést, az alpolgármesterrel pluszba kétszer, én meg nem számoltam, még hányszor - írja, majd így folytatja: - A döntés hátterében a következő tények húzódnak meg. Az energiaválságnak köszönhetően, mind a közvilágítási, mind az intézményi elektromos energia, valamint a fűtési energia költsége a többszörösére emelkedett. Voltak olyan napok, hogy attól féltünk, nem lesz elég a pénzünk ezek kifizetésére, és akkor még hol vannak a bérek, a járulékok és egyéb költségek. Tehát dönteni kellett, és drasztikus szigorításokat hoztunk. Intézményeket vontunk össze, vagy zártunk be ideiglenesen. Akkor kerestük a megoldást a közvilágításra is. Olyan ajánlatokat kaptunk, ami talán kevesebbe került volna, mint a mostani modernizálás, de hosszú távú elköteleződést kívánt volna, 14 évre. 

Ki merne a mai, a közelmúltbeli időben hosszú távú szerződést kötni?! - teszi fel a kérdést. - Úgy döntöttünk, hogy a tervet az egész településre, - Kőkutat is beleértve - elkészítjük, viszont a kivitelezés több lépcsős lesz. Először a 91 darab nagyfogyasztású lámpát cseréltetjük ki, ez jelenleg is zajlik, illetve kiköttetünk 21 darab lámpát véglegesen, további 43 darabot pedig ideiglenesen. Megvárjuk, hogy az újonnan felszerelt lámpák milyen fogyasztást genarálnak. Ezt követően döntünk a 43 lámpa sorsáról - folytatta érvelését.

- Azt, hogy „pont előttem lett kikötve” kritika nem nagyon állja meg a helyét, az is bizonyítja, hogy egy képviselő előtt, az alpolgármester előtt, a polgármester előtt és mögött is ki lett kapcsolva egy-egy lámpa. A polgármesternél, azaz az előttem lévő lámpák ráadásul véglegesen - tette hozzá.

Tuza Gábor szerint a közlekedés biztonságát nem akadályozza a lámpaszám csökkentése. Úgy fogalmazott: - Ez közvilágítás. Tudom, sokan hozzászoktak, hogy bevilágít az első szobákba, az udvarra, megvilágítja a garázsbejárót, de a közvilágításnak nem ez a funkciója, főleg energiaínséges időszakban nem. 

Arra is felhívta a figyelmet, nagyon olcsón lehet venni, tökéletesen működő napelemes világítótesteket, amelyek megvilágítják azokat a területeket, amelyek most sötétebbek, mint korábban.

Mondandóját azzal zárta: Kérem és köszönöm a megértésüket! Szerintem jobb, ha folyamatosan van az utcáinkon, - ha a szokottnál kicsit gyengébb világítás is - , minthogy  egyszer csak lekapcsolják teljesen, mert nem tudtuk fizetni.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában