Pénzügyek

2023.06.22. 19:50

Újabb 50 millió forintot kaphat az egri színház – estébe nyúló vitában dönt a közgyűlés

A következő évadra szeretne támogatást a teátrum.

HEOL

A Gárdonyi Géza Színház épülete

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

20:51

Orosz Lászlóné a zárszóban arról beszélt, hogy az önkormányzatnak nem célja a színház ellehetetlenítése, hiszen közel 500 millió forinttal támogatják.

– Javaslom, hogy az augusztusi közgyűlésre közös gondolkodás nyomán keressünk megfelelő megoldást – kérte. A javaslatát megszavazták, így megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy miből támogassák a színházat. 

20:13

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Orosz Lászlóné Fidesz-KDNP frakcióvezető 50 millió forintal támogatná a Gárdonyi Géza Színházat. Indoklása szerint A Gárdonyi Géza Színház már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy minimum 70 millió forintos önkormányzati támogatásra van szüksége ahhoz, hogy az idei évadot befejezze, illetve a következő évadot tervezhesse.

Orosz Lászlóné eredeti javaslatát az ülésen úgy módosította, hogy augusztusra a színházak működését vizsgáló munkacsoport készítsen beszámolót, javaslatot a rendkívüli költségek biztosítására.  

Blaskó Balázs a színház igazgatója elmondta, hogy a tavalyi 23 millió forinttal ellenben idén több mint 90 millió forintot kell rezsire fordítani, a különbözetet a színház dologi kiadásaiból csoportosították át, ez 73 millió forint. 

– Ebből 23 millió forintot már az önkormányzat adott, a fennmaradó összeget szeretnénk kérni. 2019-óta nem volt olyan év, hogy nem azzal kezdtünk volna, hogy az önkormányzat mint fenntartó pénzt von el a teátrumtól. Nyilván, ha december 20-án küldi át az önkormányzat a működési támogatást, akkor nem tudjuk elkölteni az adott év végéig, így az el nem költött pénzt jogszerűen visszavonhatja az önkormányzat. Ha azt a több mint 200 millió forintot 2022 májusában nem vonják el, akkor most semmiféle probléma nem lenne. – mondta. 

Hozzátette, tavaly augusztusban előzetes egyeztetés nélkül a fenntartó önkormányzat be akarta zárni a színházat, ez pedig rombolta a bérleteladásokat.  

– A közönséggel kialakított kapcsolatban is sok kárt okozott. Az elmúlt 35 évben erre a színházra nem volt jellemző az alacsony számú bérleteladás és az alacsony előadásszám. Mindennek számos negatív következménye van, az egyik a bevétel alakulása – közölte.

Földvári Győző arról kezdett el beszélni, hogy az Ekvinek nincs elegendő pénze a karbantartások elvégzésére.  

– Volt egy kép amin Demszki Gábor egy oldalára fordított BKV buszba tölti vég nélkül az üzemanyagot. A színház a busz az önkormányzat pedig Demszki Gábor – fogalmazott Farkas Attila.

– Nyilván egy megyei jogú város eldöntheti, hogy fenn kíván-e tartani egy kiemelt minősítésű színházat, amelynek 30 éve saját társulata van. Megkérdezném: hogyan bánhat úgy az önkormányzat egy fenntartott intézménnyel, hogy tárgyév december 20-án kiutalja a működésre szánt pénzt, majd utána maradványként vissza is veszi az intézménytől az el nem költött összeget?! – kérdezte. 

– Minden városban hasonló a helyzet. Nem az a kérdés, hogy a jelen gazdasági helyzet és trendek mellett teher-e a városnak a színház, hanem az, hogy vállaljuk-e azt a szégyent, hogy Salgótarján vagy Szekszárd előtt zárunk be – mondta dr. Pápai Ákos. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában