Anyagi helyzet

2023.06.20. 17:25

Orosz Lászlóné még 50 millió forintot adna az egri színháznak

Csütörtökön a közgyűlés elé kerül újra a színház helyzete.

Szabadi Martina Laura

A Gárdonyi Gáza Színház épülete

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A Gárdonyi Géza Színház már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy minimum 70 millió forintos önkormányzati támogatásra van szüksége ahhoz, hogy az idei évadot befejezze, illetve a következő évadot tervezhesse – olvasható Orosz Lászlóné Fidesz-KDNP frakcióvezető előterjesztésében. Ebben összefoglalja a színház helyzetét és egy javaslatot is megfogalmaz.

– Az áprilisi közgyűlésen – hogy a Gárdonyi Géza Színház működését ne veszélyeztessék –, a 2024-es évad megnyugtató elindításához szükséges 20,5 millió forintot az energia-veszélyhelyzeti alap terhére biztosították. Valamint felkérték a színházak működését vizsgáló munkacsoportot, hogy a májusi közgyűlésre készítsen beszámolót, javaslatot az esetlegesen felmerülő rendkívüli költségek biztosítására. A 20,5 millió forint támogatás biztosításán túl, a közgyűlési vitában elhangzott, hogy a további 50 millió forint forrás biztosításának lehetőségét is szükséges megvizsgálni, a gazdasági iroda bevonásával, figyelembe véve a pénzmaradvány felosztását is. Sajnálatos módon a május 25-i közgyűlésre nem érkezett javaslat ezen pótelőirányzat biztosítására – foglalta össze a helyzetet, majd javasolta, hogy folyósítsák az említett 50 millió forintot.

– A színház közüzemi díjai 2022-ben és 2023-ban nagyjából 130 millió forintot tettek ki. Pályáztak ugyan alapműködésüket elősegítő, kiegészítő támogatásra és nyertek is, de ezt az 58 millió forintot csak és kizárólag energiacsökkentő beruházásra, új fényvezérlő pult és tartozékainak beszerzésére, színpadi lámpák egy részének cseréjére lehet felhasználni. Szakmai fesztiválok támogatására 8 millió forint, gyermek, ifjúsági és családoknak szóló művészeti programok megvalósítására 6 millió, kiemelt művészeti értékkel bíró szakmai programok megvalósítására további 5 millió forint pályázati támogatást kapott az intézmény. Ezen pályázatokkal nyert összegek azonban csak és kizárólag a pályázati kiírásban foglalt feladatokra lehet felhasználni – indokolta Orosz Lászlóné.

Blaskó  Balázs, a színház igazgatója az évadzáró társulati ülésen is említette az anyagi problémákat.

– Idestova ez a 3. évad, amikor fenntartónk nem képviselteti magát a záró- vagy nyitóeseményen – mondta. – Az első problémás évadunk a 2019-2020 volt, melyet nem tudtunk befejezni, hiszen kihirdették a veszélyhelyzetet. A 2020-21-es évadot szinten nem fejezhettük be. A következő már kiegyensúlyozottabb volt, de az idei is csonka évad volt. Tavaly augusztusban ugyanis előzetes egyeztetés nélkül a fenntartó önkormányzat be akarta zárni a színházat, ez pedig rombolta a bérleteladásokat. A közönséggel kialakított kapcsolatban is sok kárt okozott. Az elmúlt 35 évben erre a színházra nem volt jellemző az alacsony számú bérleteladás és az alacsony előadásszám. Mindennek számos negatív következménye van, az egyik a bevétel alakulása – mondta Blaskó Balázs. Arról is beszámolt, hogy idén már az utolsó előadásokon megszólította a nézőket, s próbálta serkenteni a bérletvásárlási szándékot. 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában