Visszatekintő

2023.06.11. 15:04

Volt egyszer egy prepás diákélet Egerben

„Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked a lehető legjobb oktatásban részesüljön, ne jó iskolát keress neki, hanem egy remek tanárt” – ezzel a gondolattal ismerték Egerben, a XXIX. prepa-napon díszoklevéllel jutalmazott pedagógusok több évtizedes helytállását.

Szilvás István

Reich Antalné Fehér Gizella átveszi a vas diplomás az egyetem rektorától

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Az ismert amerikai üzletember, Bill Gates szavait Osváth Péter, az Egri Tanító- és Tanárképzős Öregdiákok Baráti Körének elnöke azok előtt az egykori prepás növendékek előtt idézte, akik 50, 60, 65, 70 éve képesítőztek, szerezték meg diplomájukat. Azokat a remek pedagógusokat tisztelte meg ezzel, akik példaként szolgálnak a mai utódaiknak: ilyenek lehetnek ők is, mert remek tanár abból lesz, aki maga is az akar lenni…

A baráti kör hagyományos ünnepsége az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kápolnájában szentmisével kezdődött. Ezt követően hangzott a baráti kör elnökének megnyitó beszéde, melyben arra utalt, hogy az egykori képzősök tanárrá válásukat, egyéniségük kialakulását annak az intézménynek köszönhetik, ahová évről-évre szívesen térnek vissza.

- Az alma mater nem felejti el az öreg diákjait, itt helyünk van, s itt még egy kicsit most is otthon lehetünk – mondta Osváth Péter.

Így érezte ezt Oroszy Lászlóné is, aki annak idején ebben a patinás épületben kezdte meg a tanulmányait.

– Nálunk apai és anyai ágon is mindenki tanított, egyértelmű volt hát, hogy követem őket – mesélte az 1953-ban történt végzése után Feldebrőn, Egerszalókon, Andornaktályán, végül pedig Egerben katedrára álló tanítónő. Andornakon történt vele, hogy egy barlanglakásban élő családot kellett felkeresnie, mert a gyermekük nem járt iskolába. Odabent teljes sötétség fogadta, de nem esett kétségbe, határozott fellépése eredménnyel járt, attól kezdve a nebuló nem hiányzott többé…

- Önök viharos és embert próbáló időkben élték az ifjúságukat, fejlesztették a tudásukat, s indultak el a pályájukon. A mindennapok nehézségei között is tudták, hogy miként lehet példát mutatni. Fontos ez a most diplomázók számára, mert útmutatást ad arra: hogyan lehet örömmel és szeretettel foglalkozni a rájuk bízottakkal – mondta köszöntőjében dr. Pajtókné dr. Tari Ilona.

Az egyetem rektora a továbbiakban visszapillantott az időben, s arra utalt, hogy az alapító Eszterházy Károly püspök az egyetemi ház építése mellett a saját szellemiségét is ránk bízta, s ez hatalmas kincs. A ma felhalmozott tudás azonban nemcsak abból, hanem az 50, 60, 70 évvel ezelőtt végzettek által gyűjtött ismeretekből is gyökereztethető.

Dr. Suba János nyugalmazott főiskolai tanszékvezető tanárt köszöntik egykori képzős tanítványai
Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

- Köszönet illeti nagyra becsült kollégáimat, hogy életpályájuk során elismerést szereztek a hivatásuknak. A mostani díszoklevelek is az egyetem elismerését fejezik ki – gratulált a rektor asszony Oroszy Lászlónénak, dr. Sándor Ferencnének és dr. Suha Jánosnénak, akik rubin oklevelet vehettek át. Vas oklevelet kapott Csabai Gábor Attiláné, Deák Tiborné, Fekete Sándorné, Hegedűs Tibor, Kovács György, Lőrincz Dezső, Majoros Andrásné, Mátrai Gézáné Tóth Anna, Mészáros Józsefné Bakos Erzsébet, Reich Antalné Fehér Gizella, Sebők Gyuláné, Sipos Károlyné, Szilágyi Andrásné Fehér Erzsébet, Tari Józsefné Krupa Magdolna. Gyémánt oklevelet Blézer Jánosné, Engel Tiborné és dr. Román Gyuláné, arany oklevelet pedig Csabai Lászlóné, Kósa Péterné és Osváth Péterné vehetett át.

Az elismeréssel illetett öregdiákok nevében Hegedűs Tibor, a baráti kör tiszteltbeli elnöke szólt a közös emlékeikről.

– Mi már a korábban a ciszteri rend tulajdonában lévő, majd a Gárdonyi Géza nevét viselő gimnáziumban végeztünk – mondta, s egyebek között kiemelte: volt tanáraik, mint a mostani eseményen köszöntött dr. Suba János nyugalmazott főiskolai tanszékvezető, mindenben segítették őket a tanítói hivatásra való felkészülésben.

A XXIX. prepa-nap programját Svéd Mátyás énekszáma, Veliczkyné Csák Judit, dr. Sárik Tiborné szavalata, valamint a borsodivánkai általános iskola kórusának a műsora színesítette.

Több mint negyvenkét év a katedrán

A prepa-nap megtisztelt vendége volt a baráti kör legidősebb alapító tagja, Németh Benedek. Tanítóvá válásának 65. évfordulója alkalmából korábban rubin diplomával köszöntött tanár 42 és fél évet töltött a mezőszemerei iskola katedráján, ezt követően vonult nyugdíjba. Amikor a faluba került, először alsó tagozatos kisdiákokat tanított. Később tovább képezte magát, s a főiskolai évek során kémia és műszaki tanári végzettséget szerzett. Pályafutása utolsó 11 évében igazgatóként tevékenykedett. Mint elmondta, azzal büszkélkedhet, hogy a több mint négy évtized alatt 1280 tanítványa került ki az iskolából.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában