Fejlesztés

2023.07.15. 20:35

13 milliárdos projektegyüttes indul, ami Verpelét vízellátását is javítja

70 kilométer új távvezeték épül, és megvalósul a közvetlenül és közvetve érintett települések, településrészek biztonságos ivóvízellátása.

Szabadi Martina Laura

Verpelét főterét megújították, most az árvíz ellen is megvédik

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az ÉRV. Zrt-nél elindult a „Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése”, az „ÉRV Zrt. Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése” és a „Verpelét és térsége biztonságos vízellátása” című projektek, amelyek mindösszesen 13 milliárd 450 millió 186 ezer 822 forint uniós támogatásból valósulnak meg – tájékoztatta portálunkat az ÉRV Zrt. A projektek során megépülő távvezetékek és komplex víziközmű-fejlesztés révén a közvetlenül és közvetve érintett települések lakosai részére is biztosított lesz a biztonságos és minőségi ivóvízellátás.

„A térség fennálló, illetve a klímaváltozással és egyéb hatásokkal összefüggésben azonosított jövőbeni vízellátási problémáit, illetve a lehetséges megoldásokat elemezve, együttműködve az érintett térségek országgyűlési képviselőivel, illetve településvezetőivel, tudatos előkészítő munkát követően 2022-ben a Nemzeti Vízművek Zrt. támogatásával az ÉRV. Zrt. és az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelődje NFP Nonprofit Kft.) konzorciuma sikeres pályázatot nyújtott be a KEHOP, Felhívás víziközmű hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására című pályázati felhívásra. A pályázati anyag elbírálását követően a „Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése” című projekt, az „ÉRV Zrt. Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése” című projekt és a „Verpelét és térsége biztonságos vízellátása” című projekt támogatói döntésben részesült Kormányhatározat alapján.” – írta a társaság.

Ennek értelmében mintegy 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az a komplex fejlesztési elképzelés, melynek keretében tervezetten nagyságrendileg 70 kilométer új távvezeték épül, és megvalósul a közvetlenül és közvetve érintett települések, településrészek biztonságos ivóvízellátása.

„A döntést követően rövid időn belül megtörtént a támogatási szerződés aláírása a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatóságával, majd az előzetesen sikeresen lebonyolított feltételes közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a tervezési folyamatok már 2022-ben elindulhattak. A szükséges engedélyek birtokában pedig már megkezdődhettek a kivitelezési munkák.” – írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában