Katona dolog

2023.07.12. 20:00

20 éve végzett egri katkósok nosztalgiáztak, avagy ha az a tűzlétra mesélni tudna

Volt egyszer egy Katkó… Az 1992-es alapítása után nyolc évvel később megszűntetett honvéd gimnázium utolsó évfolyamán végzett két osztály egykori diákjai nosztalgiáztak a mostani érettségi találkozójukon.

Szilvás István

Az iskola emlékfalán látható Végh Leonóra első egyenruhás képe és az afganisztáni szolgálatáról szóló újságcikk

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Ha nem itt találkozunk, meg sem fordult volna a fejemben, hogy ez a csinos, rövid fehér nadrágot és szellős nyári blúzt viselő fiatal nő hivatásos katona. Pedig nem is akármilyen, mert mint megtudtam róla, amikor huszonhárom évesen Afganisztánban szolgált, adott esetben egy-egy erőteljes kézmozdulattal jelezte a helybelieknek, hogy nem jöhetnek közelebb. S ott, ahol nem sok szavuk van a nőknek, tekintélyt parancsolt a határozottsága…

Végh Leonóra egyike volt annak az ötven növendéknek, akik – a 12/c. és d. osztály tagjaiként – 2003-ban utolsó évfolyamosként léptek ki a nagy betűs Életbe a Lenkey János Honvéd Gimnázium és Kollégium kapuján. A húsz éve végzett egykori katkósok zöme most visszatért az alma máterba, ahol véget nem érő nosztalgiázással töltötték a napot.

Volt miről beszámolniuk, miután Szabó Lajos (12/c.), illetve Búzásné Turcsány Ibolya (12/d.) osztályfőnök kézbe vette a naplót, s felelésre szólította egykori tanítványait. Mint kiderült, többségük a fiatalon választott katonai hivatásnak szenteli az életét, mások rendőrök, tűzoltók lettek, vagy katasztrófavédelmi szolgálatot látnak el. Voltak, akik egészségügyi vagy egyéb okok miatt a civil szférában találták meg a számításukat: Kádár Éva például pakisztáni férjével Londonban telepedett le, Papp Julianna évekig Japánban, majd az angol fővárosban élt, jelenleg itthon egy japán cégnél dolgozik tolmácsként.

Az itt született barátság örök – bizonyítják az 511-es körlet egykori lakói
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Két évtized nagy idő, megszépíti az egykori emlékeket, egy dologban viszont nem változott a katkóval kapcsolatos véleményük. Nagyon jó, összetartó közösségbe kerültek, máig tartó barátságok születtek, s olyan emberi tartást és hivatásbeli tudást kaptak itt, amelyek ma is meghatározóak a számukra.

– Tizenkét éves korom óta katona akartam lenni, ráadásul imádtam a testnevelést, ebben az iskolában pedig komoly testedzés folyt. Azért vagyok még katona, mert az itt eltöltött négy év örökre megszerettette velem ezt a hivatást – mondta Végh Leonóra, aki annak idején Hevesről jelentkezett a Katkóba, ahonnan a szentendrei altisztképzőbe vezetett az útja. Volt beosztott lövész és szakaszparancsnok-helyettes. Eddigi katonai pályafutása hét legszebb hónapját töltötte Afganisztánban, ahol járőrözött olyan útszakaszon, ahol nem sokkal később bomba robbant. Jelenleg a szolnoki helikopteres bázison teljesít szolgálatot főtörzsőrmesteri rangban.

A recski Szajkó Gyula édesapja fegyveres biztonsági őr volt a közeli laktanyában, többször bevitte magával, ami nagy hatással volt rá. Apja azt tanácsolta neki, hogy jó lehetőség lesz számára a katonai pálya. S milyen igaza lett: a jeles érettségi után a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem gazdálkodási szakán végzett. A Debrecenben töltött hat év után a fővárosba került, jelenleg őrnagyi rangban tanársegéd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, s az oktatás mellett a doktori disszertációján dolgozik.

– Mindezt itt alapoztam meg – mondta. – Kitartásra neveltek, a reggeli tornák, szolgálatok, gyakorlatok során megismertem a tűréshatáromat. Szerettem a lövészetet, eleinte a tereptan volt a gyengém, de az oktatóim átsegítettek a nehézségeken.

Feledhetetlen évek voltak…

Nevelőik nem akartak gyerekkatonákat faragni belőlük, de keményen fogták őket. A mostani látogatáson, amikor bejárták a koleszt is, az egykori 511-es körlet lakói – Ivády Gergely, Laubert Gergő, Szajkó Gyula és Puskás László a hiányzó ötödik társuk, Balázs Zsolt nevében is – a sok közül az egyik diákcsínyüket elevenítették fel.

– Egy gemkapoccsal feltörtem a legfelső emeletről a tetőre nyíló ajtó lakatját, s a csajozni készülő fiúk így kimászhattak az épület oldalán lévő tűzlétrához. Nem volt veszélytelen dolog. Ha lebukunk, akkor ők a dobbantásért szívták volna meg, én meg azért, mert aznap este éppen én voltam a rendért felelős ügyeletes… - mesélte Puskás László.

Mundért öltöttek a seregbe vágyó lányok

A honvéd gimnázium 1992-es alapítása és a 2000-ben történt megszüntetése között tizennégy megyéből és a fővárosból jöttek a diákok, akiket nevelőik négy évfolyamon át három-három osztályban tanítottak. Az 1997/98-as tanévben már tizenegy osztályban oktatták a növendékeket, egy évre rá lányok is felvételt nyertek az iskolába. Az érintett 12/c. és d. osztályban kilenc lány tanult. A katkóban érettségizettek 90-95 százaléka katonai főiskolákon tanult tovább.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában