Csata

2023.07.08. 09:20

A vitézek szerint Eger sok pénzt veszít, ha nem lesz Ostromjáték

Az Egri Vitézek reagáltak Mirkóczki Ádám közleményére.

Szabadi Martina Laura

A Végvári Vigasságok 2018-as minősítésekor a fesztivál legfőbb látványossága éppen az az Ostrom emlékcsata volt

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A gazdasági helyzet valóban súlyos. Éppen ezért kellene további látogatókat csábítani a városba – erősítve ezáltal a helyi gazdaságot és növelve a bevételeket. Nem pedig megszüntetni Eger egyik legnépszerűbb kulturális produkcióját – tették közzé pénteken Facebook-oldalukon az Egri Vitézek.

Polgármester úr a döntést fedezethiánnyal indokolta. Ez azért érthetetlen, mert a rendezvényhez gyakorlatilag csak előfinanszírozásra lett volna szükség. Az Ostrom ugyanis – sok más támogatott egri programmal ellentétben – ténylegesen erősíti a helyi turizmust. Minden egyes évben 8-12 ezer látogató tekintette meg az előadásokat. A két napos fesztivál jelentős bevételt jelent a várnak, a szálláshelyeknek és az önkormányzatnak egyaránt – a városmarketing-értékéről nem is szólva. Bőven nyer annyit a város az Ostromon, hogy megérje a befektetést. Az emlékcsata nélkül ugyanakkor ezekkel a hasznokkal nem lehet számolni. A város ezért nem 23 millió forintot spórol a visszatartott támogatáson, hanem ettől sokkal többet veszít. Pontosan a hivatkozott gazdasági szempontokat hagyja figyelmen kívül a döntés. Ráadásul a rendezvénytámogatások az illetékes bizottság jogkörébe tartoznak, amire a pénzügyi keretet a közgyűlés határozta meg. A polgármester utólag nem válogathat kedve szerint, hogy mely rendezvényeket támogatja és melyeket nem – mert egyszerűen nem az ő hatásköre. Módosítási javaslatát be kellett volna terjesztenie a közgyűlés elé, hogy arról az erre felhatalmazott képviselők hozhassanak döntést – emelték ki.

– Felelőtlenül és jogszerűtlenül járt el a polgármester, amikor önhatalmúlag bírálta felül a bizottság támogatási döntéseit.  Érdemes azt is hozzátenni, hogy példaként említett Végvári Vigasságok 2018-as minősítésekor a fesztivál legfőbb látványossága éppen az az Ostrom emlékcsata volt, ami most polgármester úr egyszemélyi döntése miatt elmarad. Mekkora kárt okoz ez Egernek? A város napjainkig az 1552-es várvédő hősök kultuszából és az Egri Csillagokból él. Az Ostrom felelevenítése tisztelgés mindazon egri hősök emléke előtt, akik életük és vérük árán védték a várat. Ezen a történeten alapul a helyi turizmus. És a "városvezetés" szerint pont erre nincs fedezet. Méltó ez Dobó városához? – fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában