Harcok

2023.06.30. 14:59

Elmarad az Ostrom 1552 Emlékcsata Egerben, de a polgármester napi küzdelmet folytat

Elmarad az emlékcsata, kapott szárnyra a hír pénteken Egerben. A szervezők köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik támogatták őket, ugyanakkor elkeseredetten nyilatkoztak arról, hogy a polgármester nem írta alá a szerződést.

HEOL

Idén elmarad az emlékcsata

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Egri Vitézek nevű Facebook-oldal tette közzé a hírt pénteken délelőtt, hogy az augusztus 12-13-ra tervezett Ostrom 1552 emlékcsata elmarad! 

Bejegyzésük szerint hetek óta hiába várták, hogy Eger polgármestere aláírja az Ostrom támogatási szerződését. E halogatás miatt mostanra végleg kicsúsztak az időből. Így a rendezvény megvalósítására immár technikailag sincs lehetőség, hiába volt minden előkészítve. 

- Köszönet az illetékes önkormányzati bizottság tagjainak, akik egyhangúlag támogatták a programot. Továbbá a városi közgyűlés 14 képviselőjének, akik pártállásra tekintet nélkül bizalmat szavaztak. Ritka az ilyen széleskörű összefogás! Ők jól látták, hogy Eger számára milyen fontos az esemény - kulturális és turisztikai szempontból egyaránt -, ezért felelős szakmai döntést hoztak - írják. 

- 1552 várvédő hőseinek semmi sem állíthat méltóbb emléket, mint egy színvonalas előadás keretében felidézi a hajdani ostrom hangulatát. Gyerekek és felnőttek számára is feledhetetlen élmény! De ezt nem csak mi gondoljuk így... Tanú erre az a több tízezer ember, akik 2002-óta számos alkalommal láthatták az előadásainkat az egri várban. Az Ostrom ugyanis a város egyik legnépszerűbb nyári eseményévé vált, évente 8-12.000 látogatóval - fogalmaznak, majd megköszönik a támogatást Mirkóczki Zitának és  a 14 egri képviselőnek, akik támogatták a programot. 

Mindezt Mirkóczki Ádám egri polgármester közleményben reagált a terjedő hírekre. 

- Sajnálom, hogy az Ostrom 1552 Emlékcsatát idén nem rendezik meg a várban, de a város vezetése napi küzdelmet folytat Eger fenntartható működtetéséért, a költségvetés egyensúlyban tartásáért, hiszen a költségvetés jelenleg 2 milliárd forint hiánnyal küzd.
A Közgyűlés tagjainak többsége immáron egy éve sportot űz abból, hogy végrehajthatatlan döntéseket hoz. A végrehajthatatlanság oka a tényleges anyagi fedezet hiánya - olvasható a közleményben. 

Hozzáteszik, Csillag Tamásnak, aki a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság tagja, pontosan tudnia kell, hogy milyen nehéz anyagi helyzetben van a város. Így azzal is tisztában van, hogy a rendezvényre az általa igényelt 23 millió forint tényleges fedezet hiányában nem biztosítható. Egy polgármester nem szimpátia alapján köt szerződést és vállal kötelezettséget, hanem a jogi és gazdasági szempontok jogszabályok szerinti felelősségteljes figyelembevételével. Felelőtlen és jogszerűtlen lett volna, ha a szerződést fedezet hiányában megkötöm és ezáltal mind az önkormányzatot, mind a rendezvény szervezőit lehetetlen helyzetbe hozom. 

Az Egri Vár és annak programjai mindannyiunk szívügye. Éppen ezért a legutóbbi testületi ülésen született döntés értelmében 10 millió forinttal támogattuk a már minősített fesztiválként számon tartott júliusi XXVII. Végvári Vigasságokat, így a vár nem marad program nélkül nyáron sem - fogalmaznak a közleményben. 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában