Szabálytalan

2023.07.17. 14:40

Akad, aki közkútról tölti az otthoni medencéjét Domoszlón

A közkifolyók szabálytalan használói jelentős anyagi kárt okoznak az önkormányzatnak.

Szabó István

Lakosság közleményben hívja fel a Domoszlón élők figyelmét Paulenka Richárd polgármester a településen található, ivóvizet adó közkifolyók szabályos használatára. A polgármester közleményében tájékoztat arról, hogy a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet  81. § (1) bekezdése szerint a közkifolyókon szolgáltatott ivóvizet – háztartási célú vízhasználatra – a közműves ivóvízellátásba be nem kötött vagy ivóvíz-szolgáltatás korlátozással érintett ingatlan lakói vehetik rendszeresen igénybe. A polgármester azt is hangsúlyozza, hogy a fenti esetben jogszerűen igénybe vehető vízmennyiség 30 liter fejenként napi átalányban.

– Ezzel szemben néhány lakos, sajnos, egyéb célokra – építkezés, locsolás, gépkocsimosás, medence feltöltés – is igénybe veszi a közkutakat akár gumicső, toldalék felszerelése mellett, több köbméter vizet elhasználva, ami szabálytalan közkúthasználatnak minősül. Ezzel jelentős anyagi kárt okoznak az önkormányzatnak, hiszen a közkifolyón szolgáltatott ivóvíz után keletkezett díjat a víziközmű-szolgáltatónak a települési önkormányzat köteles megfizetni. Tehát, a közkifolyókról a vizet öntözésre, gépjárműmosásra, mezőgazdasági célra felhasználni tilos! A közkifolyóra toldalék, gumicső felszerelése tilos! A szabálytalan vízvételezőkkel szemben eljárás indulhat, és szankciók alkalmazására kerülhet sor. Kérünk valamennyi domoszlói lakost, hogy a közkifolyók használatának rendjét a fentiek szerint legyen szíves betartani! – fogalmaz Paulenka Richárd a lakosságnak szóló felhívásában.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Karnok Csaba/Délmagyarország)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában