Adatok

2023.07.04. 11:35

Elképesztően sok a mátrai motorosbaleset, kiderült mennyiszer hibásak a kétkerekűek + videó

A Mátra az egyik közkedvelt úticélja a motorosoknak, így adódik, hogy ott történtik a legtöbb baleset. De vajon milyen hibák állnak emögött?

HEOL

Egy korábbi motoros baleset helyszíne a Mátrában

Forrás: Heol.hu

A visegrádi útlezárás kapcsán két levelet is kapott a Hegylakok.hu a Mátrából, mindkettőt helyi motorosoktól, akik azt kérték: mutassák be, hogy mennyivel több baleset történik a 24-es úton és környékén, hátha ez segít abban, hogy visszafogottabban, megfontoltabban közlekedjenek a népszerű szerpentinen.

Mint írják, sajnos tagadhatatlan, hogy a Mátrában messze több motorbaleset történik, mint az országos átlag, ráadásul a hegyi úton sokkal rosszabb a motoros statisztika is: jellemzően ötből négy motorbalesetben a motor vezetője hibázik. 

A rendőrség az alábbi adatokat osztotta meg a mátrai helyszínelésekről:

  • Korábban évi 40-50 olyan motorbaleset történt Hevesben, melyben érintett volt egy vagy több motoros.
  • Csaknem 80 százalékban vétkesek a motorosok, ami kiugró érték, hiszen ezzel szemben az országos átlag teljesen másként fest – ott a többjárműves ütközések 70-75 százalékában vétlenek a kétkerekűek.
  • A motorosok által előidézett balesetek közül három halálos volt, 11 súlyos sérüléssel végződött.
  • Az ütközések 81 százalékában egyszerűen túlvállalta magát a vezető, azaz olyan sebességgel hajtott, amivel nem tudott megállni vagy bekanyarodni.
  • A kétkerekűek kedvenc útvonala egyértelműen a 24-es út, így nem meglepő, hogy ott történik a legtöbb baleset is.
  • A sérültek többsége, bő kétharmada nem Heves megyei lakos. Tehát mondhatjuk, hogy elsősorban az ide érkező turisták, vendégek szenvednek balesetet, míg a helyiek csak az ütközések nagyjából negyedéért felelnek.

A rendőrség egyébként gyakran készít figyelemfelkeltő kampányokat, valamint szervez ingyenes vezetéstechnikai tréningeket, hogy segítsen megelőzni a motorbaleseteket. 

Portálunknak nem kellett sokáig keresgélni a YouTube-on ahhoz, hogy a témához szorosan kapcsolódó felvételt találjon a Mátrából. A videót 1 hónapja töltötték fel.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, idén áprilisban is történt már egy súlyos baleset Parádsasvárnál, ahol három motoros ütközött össze.

Mint azt portálunkon korábban megírtuk, múlt év júniusában két motoros ütközött össze Mátraháza és Parádsasvár között.

A helyiek nem értik, hány motorosnak kell még meghalni a Mátrában, hogy mindenki észre térjen.

2020-at sem úszta meg súlyos motoros baleset nélkül a környék.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában