Első a bor, második a fesztivál

2023.07.08. 08:27

Kihirdették az Egri Bor Ünnepének legjobb fehér- és legjobb vörösborát + fotók

Pénteken este a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben zajló Egri Borok Ünnepén jelentette be az Egri Borvidék hegybírája, Tarsoly József, hogy az egri borok idei versenyén a legjobb fehérbor a Juhász Testvérek Pincészetének Eufória Extra Dry pezsgője, míg a legjobb vörösbor a Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Syrah Superior 2018-a lett.

Sike Sándor

Finomabbnál finomabb borokat lehet kóstolni

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Igazodtunk az Egri Borvidék négy évszakos koncepciójához és ez a rendezvény immáron nem csak az Egri Bikavérről szól, hanem az egri borokról és a családokról, a viszontlátás öröméről. Ez igazi nyári rendezvény, de mégsem a fesztivált szerettük volna kiemelni, hanem a borünnepet – mondotta portálunk azon kérdésére, hogy miért váltottak nevet a bikavér ünnepéről Tarsoly József.

Az Egri Borvidék hegybírája a kiállított borok versenyének eredményhirdetését megelőzően beszélt portálunknak a vasárnapi Szent Donát-napi rendezvényről is. Szavai szerint a szőlő- és bortermelők védőszentje összekapcsol minket. Ebben az időszakban van egyfajta várakozás, hogy mégis milyen lesz az évjárat. Remélhetőleg elkerül bennünket a rossz idő és a jégeső.

Ez a fohászt küldő esemény azért jött létre, hogy kérjük a Jóistent, hogy kerüljön el bennünket a rossz időjárás és jó legyen az évjárat. Vagyis nagyon jó minőségű szőlőanyagból kiváló borokat tudjunk készíteni – fogalmazott.

A hegybírótól megtudtuk: az Egri Bikavér Lovagrend egy pár éve felvállalta azt a feladatot az itt kiállított borokból kiválasztja a legjobbakat. Korábban klasszikus és superior kategóriában határozták meg ezeket, most viszont már csak a legjobb vörös- és a legjobb fehérbor kiválasztása történik meg, függetlenül attól, hogy melyik klasszifikációs szintben van a nedű. Pénteken délelőtt estek túl a zsűrizéses, s ami látszik, hogy megjelentek a színdioxiddal dúsított, vagy ugyanígy a gyöngyöző borok és a pezsgők is. A fehérnél ez érvényesült is, hiszen idén – először van ilyen – egy pezsgő, jelesül a Juhász Testvérek Pincészetének az Eufória Extra Dry Pezsgője nyert. 

A vörös boroknál – a legjobbnak a Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Syrah Superior 2018-át választották –pedig még nehezebb dolga volt az ítészeknek Tarsoly József szerint, mert ott azért jóval több évjárat csap össze és jóval több dűlő. A borvidék kétharmadán terem kék szőlő és nagyon nagy különbségek vannak nem csak a borászatok elképzelésében, a technológiában, a bikavérhez felhasznált fajták összetételében. Ugyanakkor mégis ez mind-mind Eger, ami nagyon szépen visszaköszön a borok minőségében.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában