Nem adta ki

2023.07.10. 19:00

Kisiskolás gyerekeket borított a vízbe a Tisza-tavon egy felelőtlen jet skis

Poénkodni akart, de széttört egy kenut a vagánykodással. A Békatutaj túravezetője azt kéri, ha már tilosban járnak a jetskisek, akkor vigyázzanak embertársaikra.

Szabadi Martina Laura

–  Sajnos, a tiltás ellenére a Kis-Tiszán és környékén elszaporodtak a jet skik – tette közzé Kiss Balázs, a Békatutaj egyesület túravezetője.

– A legtöbben lelassítanak a kenusok láttán és kulturáltan viselkednek – nyilván tudják, hogy igazából nincs ott keresnivalójuk. Viszont nem mindannyian eléggé kutúráltak, s ez akár komoly balesetet is okozhat. Néhány napja egy csapattal, 11 hajóval és 35 emberrel átverekedtük magunkat a Duhogóra, majd kijöttünk a Tiszafüred felé eső végén. Kemény küzdelem után kikötöttünk a Kis-Tisza partján, a jobb parton, sokan állnak meg ott pihenni, enni, lábat nyújtani. Békésen pihentünk a vízparton. A folyón ment a szokásos forgalom, jöttek-mentek a horgászladikok, SUP-osok, kajakosok. Aztán egyszercsak felbukkant egy jet ski. Hátán a vagány fiatal srác, mögötte a barátnője. A kanyarba már nagyjából 40 kilométeres sebességgel érkezett hatalmas hullámokat vetve. Aztán meglátta a kikötött kenus csapatot. Erre felderült az arca és szándékosan vett egy ívet felénk, gázt adott, hogy lelocsoljon bennünket. Sajnos, a tudása kevésnek bizonyult – az egyébként is felháborító tervéhez –, ezért az egyik, éppen indulni készülő, kenunak ütközött. A hajó felborult a benne ülő 7 és 12 éves gyerekkel és két felnőttel együtt. A csapat szinte csak felnőttekből állt, de pont a kisgyermekes kenut kapta el a jetski, s az ütközéstől letört egy darab a hátsó részéből – mesélte a túravezető a megdöbbentő történetet.

Mint mondta, a riadalmon és a sokkon kívül szerencsére senkinek nem lett baja, csak egy napszemüveg tűnt el.

– Csakhogy előtte pár perccel még a gyerekek és néhány rájuk figyelő felnőtt is ott állt a vízben a kikötött kenuk mellett. Bele sem akarok gondolni, hogy sokkal rosszabbul is végződhetett volna. Szóval jet skin ülő embertársaimtól azt kérem, ha már tilosban járnak, tegyék azt felelősséggel és normális ésszel! Nem olyan nagy dolog. Ráadásul hatalmas területen hódolhatnak a szenvedélyüknek, teljesen legálisan – kérte Kiss Balázs.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Korponai Tamás)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában