Diplomaosztás

2023.07.10. 08:37

Levelező katekéta és hittanár hallgatók vették át a diplomájukat Egerben

Az Egri Hittudományi Főiskolán 16 hallgató végzett, 10 pedagógus a szakirányú képzést fejezte be.

Szabó István

Az Egri Hittudományi Főiskola friss diplomásai

Forrás: Egri Főegyházmegye

Az Egri Hittudományi Főiskola levelező katekéta és hittanár szakos hallgató vehették át minap a diplomájukat az az egri ciszterci templomban, adta hírül az Egri Főegyházmegye. Közleményük szerint a főiskola történelmi épületének felújítása miatt idén rendhagyó helyszínen lezajlott ünnepség szentmisével kezdődött. Ezt követően Dolhai Lajos rektor 7 hittanár-nevelő és 9 katekéta diplomát adott át a végzős hallgatóknak. Katolikus hit- és erkölcsoktató oklevelet kapott az a 10 pedagógus, aki elvégezte a két féléves felsőfokú szakirányú képzést.

A Főegyházmegye kitért arra is, hogy Telekessy István püspök által alapított hittudományi főiskola és szeminárium több mint 300 éve végzi küldetéséből fakadó feladatát: papok képzését, és a rendszerváltás óta – a helyi egyház elvárásának megfelelően – hitoktatók és hittanárok képzését. Ennek a két küldetésnek megfelelően alakult ki a főiskolán két Te Deum-os ünnepség.

A rektori köszöntő szerint a főiskolán ez a második tanévzáró tulajdonképpen olyan, mint egy aratási ünnepség, hiszen a diploma átvétele egy több éves szorgalmas munka eredményének a learatása. Ez az aratás nem csak az intézmény és hallgatók számára fontos, hanem az Egri Főegyházmegye számára is, hiszen a helyi egyháznak nagy szüksége van jól képzett világi hitoktatókra, akik megtanítják a gyermeket Isten ismeretére és szeretetére.

Dolhai Lajos  arra is kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak azért, hogy a jövőben is legyenek olyan nagylelkű világiak, akik hitoktatói tanulmányokra vállalkoznak és segítik papjainkat a hitoktatásban. Jézus megállapítása, mely szerint „az aratni való sok, a munkás pedig kevés”, nemcsak a papi, hanem a hittanári hivatással kapcsolatban is érvényes, áll az Egri Főegyházmegye közleményében.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában