Figyelem!

2023.07.27. 16:06

Nem strandolásra való a hatvani szökőkút

Hatvanban a főtéri szökőkutat sokan hűsölésre, tisztálkodásra használják, ami veszélyes lehet az egészségükre.

Tari Ottó

Sokak számára pihenést jelent, de vannak, akik nem rendeltetésszerűen használják

Forrás: Beküldött fotó

Hatvanban az elmúlt években igen népszerűvé vált a Kossuth téri szökőkút, amit az egykori szovjet emlékmű helyén létesítettek a belvárosban. Sajnos azonban sokan nemcsak a látványban gyönyörködnek, hanem – főként gyerekkorú helyiek – strandolásra is használják a vízsugarakat.

Bár a kánikulában jól jöhet a köztéri hűsölés, ám az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy a szökőkutakban történő fürdés fertőzések forrása lehet, továbbá nem ajánlott a gyermekek felhevült testét ilyen módon hűsíteni.

A hatvani Kossuth téren a melegben rendszeresen látni, hogy a talajból feltörő vízoszlopok között gyermekek szaladgálnak. Déry Károly hatvani háziorvos az önkormányzati médiának elmondta: azt javasolja, hogy amennyiben érinti az arcot a folyadék, ajánlott azonnal megtisztítani a bőrfelületet.

– Fontos körültekintőnek lenni, és vigyázni, hogy a szemekbe és szájba ne kerüljön a víz. A szökőkutak nem ivóvízzel működnek, ezért szomjoltásra sem szabad használni – emelte ki.

A Kossuth téren levő szökőkút rendszere több mint hét köbméter vizet forgat, amit különféle vegyszerekkel tisztítanak. A fertőtlenítése úgy biztosítható, hogy bróm tartalmú készítményeket alkalmaznak és a víz minőségének javítása érdekében UV-szűrőt is használnak. Bár mérgezést nem okoz a szökőkutak vízsugara, a medencékben lévő vízbe gyakran a vegyszereken kívül hulladék és állati ürülék is kerül, amik komolyabb fertőzések forrásai lehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában