Gőzös

2023.07.28. 09:30

Ősszel megszépül a Bumbardo és a Truman a hatvani Népkertben

A hatvani Népkertben folytatja a mozdonyfelújítási munkálatokat a Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesület.

Tari Ottó

Ősszel folytatják a felújítás munkálatait

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A Bumbardó fantázianevű szoborgőzöst az egyesület önkéntesei még 2016-ban tették rendbe, jelenleg az újragondozás zajlik. Ezen kívül a Truman mozdonyon is dolgoznak, hogy a gépcsodákat az utókor is méltó pompájukban láthassa. A két mozdonyt 2018-ban költöztették a vasúti pályaudvarról a Népkertbe.

Az egyesület 2015-ben alakult, 2016-ban pedig összefogás keretében folytatódott a mozdonyok megmentése. Az önkéntesek a városvezetés támogatását is megkapták, Horváth Richárd polgármester kiemelt célként kezelte a vasúti matuzsálemek rekonstrukcióját.

Az évek során a kezdeti felújítások festése is megkopott, ezért előbb a Trumant hozták rendbe. Egyebek mellett mozdonylámpákat szereltek fel, az elhagyott hajtókarokat és egyéb dolgokat is kipótolták. A mozdonyok mellett az úgynevezett karos jelzőt is felújítják. A rekonstrukció során jelenleg nyári szünetet tartanak, de ősszel folytatják a munkát, amihez várják az önkénteseket.

A Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesület tagjai Hatvan mellett Bélapátfalván is dolgoznak, ahol egy cementgyári gőzmozdonyt újítanak fel az utókor számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában