Gólyabuli

2023.07.05. 19:30

Rég nem látott gólyagyülekezetet fotóztak a Zagyva-völgyben

Reggel és este a Dorogháza újtelepi falurészére vezető út két oldalán több tucat gólya lakmározik, majd a szalmabálákra telepedve pihennek.

Sz. M. L.

Szépen felálltak a bálákra

Forrás: nool.hu

Akinek még nem volt része hasonló látványban semmiképp se hagyja ki azt a különleges képet, amit a közel 80 egyedből álló gólyacsapat nyújt Dorogháza közelében – írta a Nool. A réten megfontoltan lépegető, vadászó példányokat éppen olyan örömmel fotózzák a közelben lakók, mint az egymást követő villanyoszlopokon egy lábon egyensúlyozó, meditáló madarakat. A jelenségről Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnöke mondta el a portálnak a részleteket.

– A gólyák általában 3-4 éves korukban kezdenek el költeni, előtte úgynevezett kajtár gólyacsapatokba rendeződve járják a világot. Életük első télen többségük elvonul Afrikába, a visszafelé úton nem költeni kezdenek, hanem bandákba állnak és Kis-Ázsiában, Dél-Európában, illetve Közép-Európa bizonyos térségeiben csapatokba rendeződve járnak, közben párt választanak, vagy a fészekrakást próbálják. A Dorogháza közelében látható madarak is egy ilyen csapat tagjai – fogalmazott Papp Ferenc. – Az Ipoly-völgyben minden évben látható hasonló, azonban a Zagyva-völgyben jellemzően kisebb csapatok fordulnak elő, ilyen az elmúlt ötven évben nem volt.

A szakember szerint a gólya-banda megjelenése összefügg azzal, hogy idén a tavasz második fele és a nyár eleje nagyon csapadékos volt. Ez befolyásolta a kaszálásokat, illetve a régi Zagyva-mederben, a rétek helyén belvízfoltok alakultak ki. Ezekben táplálkoznak a gólyák, valamint itt éjjel biztonságban vannak, hiszen a vízcsobogás a ragadozók közeledésére figyelmezteti őket. A felázott talajból az abban lakó állatok kénytelenek kibújni, főként a giliszták, a gyűrűsférgek, de a pockok és a csigák is megfelelő táplálékforrás a hosszú csőrű madarak számára. Ez a terített asztal és a biztonságos éjszakázóhely tökéletes kombinációt jelent a gólyák számára, ezért választották a Dorogháza-Újtelep környéki területet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában