Szemétszedés

2023.07.28. 11:30

Startol a XI. Tiszai PET Kupa

Ismét vízre szállnak a PET Kupások, hogy megtisztítsák a folyót.

Molnár Helga

A térség fontos központjává vált a folyótisztító programoknak

Forrás: Mészáros János

Ismét új vizekre eveznek a folyami hulladékgyűjtő versenyek petkalózai. Az augusztusi főfutam a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszát veszi célba, hogy tisztábbá váljon a folyó és ártere. A XI. Tiszai PET Kupa tíz pethajóból és jelentős kenus különítményből álló mezőnye a Ring-a-tó Kisköre Strandon július 29-30-án építi meg vízijárműveit, a pillepalackokon lebegő tutajokat. Július 31-én a mezőny ott folytatja a hulladékgyűjtést, ahol a hónap elején az Ifjúsági PET Kupa abbahagyta a folyótakarító munkát. A kiskörei zsilipelés után Tiszabura, Tiszaroff, Nagykörű és Tiszapüspöki érintésével halad a környezetvédelmi program, hulladékgyűjtéssel, vándortáborozással, szórakoztató programokkal és tartalmas előadásokkal. A XI. Tiszai PET Kupa augusztus 5-én szolnoki befutóval zárul. A rendezvény az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósul meg.

A PET Kupák sorozatában ez lesz a huszadik hulladékgyűjtő verseny: immáron több mint 10 éve szervez az ötletgazda Természetfilm.hu Egyesület pethajós folyami versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin. Idén májusban egy újabb mellékfolyóval, a Marossal bővült a versenynaptár.  A Tisza-tóra is sokadszorra térnek vissza a petkalózok, hiszen a térség fontos központjává vált a folyótisztító programoknak. Idén nyáron már két verseny is lezajlott itt eredményesen: júniusban a IV. Tisza-tavi PET Kupán gyűjtötték a petkalózok a hulladékot, július első hetében pedig középiskolás csapatok takarították a tavat az Ifjúsági PET Kupa keretében. A Tisza-tavat érintő versenyek hulladékmérlege idén már 10 tonna felett jár. A régióban Kisköre szerepvállalása nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában: a vízügy oldaláról az idén 50 éves Kiskörei duzzasztógát a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált, miközben a PET Kupa folyamatosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja - az ismeretterjesztésen túl -, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik.  A XI. Tiszai PET Kupa első napjain, július 29-30-án a Ring-a-tó Kisköre Strand partján épülnek a hulladékgyűjtő pillapalack hajók, majd innen július 31-én hétfőn rajtol a flotta. A zsilipelés után a tíz pethajós csapat és a jelentős kenus különítmény Tiszabura, Tiszaroff, Nagykörű és Tiszapüspöki érintésével tisztítja a folyót és árterét, egészen Szolnokig.

A szervezők változatos programokra várják azokat a helybélieket, akik találkozni szeretnének a petkalózokkal, betekintenének a tábori életbe, meghallgatnák a környék elővilágát bemutató előadásokat, vagy a PET-a-Sztár tehetségkutató vetélkedőt tábortűz mellett. A csütörtöki pihenőnapon Nagykörűn sajtkóstolás, íjászat, cirkoskalács sütés,  nemezszobor kiállítás és éjszakai piac várja a pihenni vágyó petkalózokat és az érdeklődőket.
A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, – körülbelül 60 százaléka – újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően, a PET Kupa civil szervezetként, működésének több mint tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

A folyószennyezések túlnyomó része, – amelyet a petkalózok szednek össze főként az ártéri erdők partmenti sávjából –, igen szembetűnő. Nemcsak a vízen könnyen úszó PET-palackokat és üvegeket, hanem sokszor leeresztett gumicsónakot, féllábú műanyag széket, fémhordókat, polisztirol darabokat, fél pár lábbeliket és még sorolhatnánk, hogy mi mindent találnak a résztvevők egy-egy verseny alatt. De vajon mi a helyzet a folyóban úszó tárgyakról leváló, "láthatatlan" szennyeződésekkel?

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. a PET Kupa kutatópartnereként ezúttal az „örök életű vegyületeknek” is nevezett anyagoknak, a PFAS-vegyületeknek (per- és polifluorozott szénhidrogének) járt utána. Ezeket a vegyületeket régóta, rendkívül széles körben használják fel – a ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig, – de csak mostanában derült fény arra, hogy milyen komoly egészségkárosító hatást jelentenek. Hulladékként a természetben és a folyókban is előfordulnak, azonban eddig még senki nem mérte fel jelenlétüket a Tiszában. Az Eurofins kutatói, – akik saját pethajós csapattal is részt vesznek a versenyen –, a PET Kupa keretében fogják bemutatni a Tiszából vett minták mérési eredményeit.

Főként rutinos csapatok állnak a rajtvonalához. A XI. PET Kupa pethajós csapatai: Aztakeservit, Evező-SÖK, Eurofins, KÖTIVIZIG, Main Stage, Pelikánok, Peter Johnson, Siemens Energy, TILOS Rádió, Tisza2.

Így nézett ki a IV. Tisza-tavi PET kupa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában