Természetvédelem

2023.06.23. 11:30

6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői + videó

12 lelkes csapat küzdött azért, hogy tisztább legyen a Tisza-tó.

M. H.

Mintegy kétszáz petkalóz saját készítésű tutajjal Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig gyűjtötte a hulladékot.

Forrás: Mészáros János / MTI

Az elmúlt napokban ismét környezetvédelmi aktivisták hajóztak három napon keresztül a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán. A 12 lelkes pethajós csapat összesen 200 részvevője naponta 400-500 zsák hulladékot szedett össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről. A IV. Tisza-tavi PET Kupát tapasztalt csapat, a DHL Clean Up Hungary nyerte, a Tisza-Hőse kitüntető címet ezúttal a ZÁBRÁK nevű csapat vehették át. A hulladékgyűjtő rendezvény az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Az első, 2013-ban megrendezett PET Kupa óta ez volt a tizennyolcadik hulladékgyűjtő verseny, amit az ötletgazda Természetfilm.hu Egyesület szervezett. A hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt elsőként a Tisza-tóra terjesztették ki környezetvédelmi munkájukat a szervezők, négy évvel ezelőtt kezdték meg a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattak el a Marosra.

A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító, környezetvédő programoknak. A nyári versenyeken túl egész évben szerveznek hosszabb-rövidebb hulladékgyűjtő akciókat, ezért idén bizakodóak voltak a szervezők, kevesebb hulladékot remélve. A háborús helyzet azonban nem kedvez a határon túli, hiányos hulladék-infrastruktúra megoldásának, a többségében Ukrajnából érkező hulladékot az idén is hozta az áradó Tisza, így sajnos a tavon kevés korábban kitakarított terület maradt tisztán. A IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői óriási erőbedobással, a hőség és a szúnyogok ellenére erőn felüli szorgalommal tisztították a tavat, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a szervezők becslései szerint a csaknem 1500 zsáknyi összegyűjtött hulladék legalább 6,5 tonna szennyeződés eltávolítását jelentette ezúttal.

A zsákolt hulladékért PETákok jártak, az úgynevezett szuperzsákokért – színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackok – négyszer annyi pontot osztottak ki a PETbankárok, mint a válogatás nélküli zsákokért. Ennek köszönhetően a hulladék felét szuperzsákként adták le a résztvevők. A szemét között naponta találtak kerti bútorokat, hűtő darabokat, TV készüléket, autó karosszéria darabokat, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot, festéket, olajos hordókat.

A dobogós csapatok mindegyike – minimális eltérésekkel – csapatonként 200 zsák körüli hulladékot gyűjtött a verseny alatt. Az ügyességi és szórakoztató programokon, a média publikációkért, fair play jelölésekért és a szelektálásban való közreműködésért plusz PETákokat szerezhettek a csapatok. Szoros versenyben, csupán minimális pontszám különbségekkel alakult ki a végső rangsor. A nyertes DHL Clean Up Hungary csapata harmadik alkalom kapott elismerést, tavaly ők voltak a Tisza-tó Hősei, tavalyelőtt pedig fair play díjat kaptak a többi csapat önzetlen segítéséért. Idén a ZÁBRÁK vihette haza a legszorgalmasabb legénységnek járó, Tisza-tó Hőse elismerést, ők gyűjtötték a legtöbb egy főre jutó hulladékot.

A szervezők tiszai uszadékfából készített emléklapokkal jutalmazták a nyertes csapatokat, akik a Tisza Cipő ajándékaival, illetve a Zöldbolt által felajánlott, kizárólag hasznos háztartási kellékből álló ajándékcsomagokkal térhettek haza.  A hagyományokhoz híven a nyertes csapat egy folyami hulladékok felhasználásával készült kupát is kiérdemelt, amelyet minden évben egy veterán csapat, az Aztakeservit készít.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában