Szemétszedés

2023.06.16. 20:00

A hétvégén startol a IV. Tisza-tavi PET Kupa

Tavaly júniusban közel 7 tonna, 1500 zsáknyi hulladéktól szabadították meg a tavat.

M. H.

A tavalyi évben 1500 zsák hulladékot gyűjtöttek össze

Forrás: Pusztai Sándor

Több mint 10 éve szervez folyami pethajós hulladékgyűjtő versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin a PET Kupa. A hétvégén kezdődő környezetvédelmi programon idén 12 pillepalackokon lebegő hajó és kenus különítmény tisztítja a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszát. Ismerős vizekre térnek vissza a petkalózok, tavaly júniusban közel 7 tonna, 1500 zsáknyi hulladéktól szabadították meg a tavat. A rendszeres versenyeknek és év közbeni hulladékgyűjtő programoknak köszönhetően a nádasok és ártéri erdők egy része szerencsére már tiszta, az újabb áradásokkal azonban egyes területek visszaszennyeződtek. A IV. Tisza-tavi PET Kupa az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósul meg.

A Tiszai PET Kupa tíz éves működése alatt immáron 317 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt, gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean CleanUp.

– Tevékenységünk fókusza a Tiszán és mellékfolyóin van: a hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt elsőként a Tisza-tóra terjesztettük ki környezetvédelmi munkánkat, négy évvel ezelőtt megkezdtük a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattunk a Marosra – sorolja a környezetvédelmi programokat Tamás Zsolt, versenyigazgató. Hozzátette, a háborús helyzet ellenére komoly erőfeszítéseket tesznek határon túl, a Tisza-forrásvidékének megtisztítására is.
– A Tisza-tó partján legutóbb egy hete a Környezetvédelmi Világnap alkalmából szerveztünk interaktív, szemléletformáló Műanyag Műhely (MüMü) foglalkozásokat Tiszafüreden, öt iskolából közel 200 gyermek részvételével. Az idei nyár PET Kupa versenyprogramjainak keretében háromszor is jövünk a Tisza-tó vidékére: a hétvégi, hagyományos verseny után két héten belül, július első hetében rendezzük meg az Ifjúsági PET Kupát, majd július végén innen indul a szezon főfutama – teszi hozzá a szakember.

A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító, környezetvédő programoknak. A nyári versenyeken túl egész évben szerveznek hulladékgyűjtő akciókat: korábban a Tisztítsuk meg az országot! program keretében gyűjtötték a hulladékot a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) közreműködésével, valamint elindították a Mosolygó Zsák programot, a rendszeres vállalati csapatépítő eseményeknek és az ismétlődő tisza-tavi versenyeknek köszönhetően a térség egyes területeit már sikerült tisztán visszaadni a természetnek.

A régióban Kisköre szerepvállalása nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában, a vízügy oldaláról az idén 50 éves Kiskörei duzzasztógát a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált, miközben a PET Kupa folyamatosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl –, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik.

A folyamatosan fejlődő és különleges természeti adottságú Tisza-tavon helyi szervezetek is sokat tesznek a tisztaság megőrzéséért. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. immáron 13. éve lát el halgazdálkodási feladatokat a Tisza-tavon és alaptevékenységén túl, önkéntesen, heti rendszerességgel gyűjti és szállítja el a hulladékot a helyi hulladékkezelőnek.

A IV. Tisza-tavi PET Kupán június 17. és 20. között Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig tisztul meg a vadvilág. A verseny első napján – június 17. – megépített, saját készítésű tutajaikkal, június 18. vasárnaptól, három napon keresztül gyűjtik a hulladékot a petkalózok.  A tavi versenyek korábban a kisebb PET Kupa rendezvények közé tartoztak, de a tó természeti szépségei és a rövidnek mondható versenyprogram vonzereje manapság sok résztvevőt vonz, 12 hajós csapat, 200 fő körüli lelkes résztvevőre számítanak a szervezők. A tó szennyezettségi állapotát az áradás előtt mérték fel a PET Kupa folyómentői. A szervezők arra számítanak, hogy a korábbi évek rendszeres takarításainak köszönhetően idén kisebb mennyiségű szennyeződés várja a csapatokat.

A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, – körülbelül 60 százaléka – újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően, a PET Kupa civil szervezetként, működésének több mint tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

A hajóépítő napot követően június 18-án, vasárnap fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében indul el a mezőny Tiszafüreden a Morotva Kerékpáros Pihenőből, amelyet a helyi önkormányzat biztosít a szervezőknek. A rendezvényt a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják, akik a kezdetek óta ügyelnek a petkalózok épségére. A szervezők a programokon várják azokat a helybélieket, akik találkozni szeretnének a petkalózokkal, betekintenének a tábori életbe, meghallgatnák a környék elővilágát bemutató előadásokat, vagy a PETaSztár tehetségkutató vetélkedőt tábortűz mellett. A versenyt záró eredményhirdetésre és díjátadóra a Tiszanána-Dinnyéshát partszakaszon elhelyezkedő kikötőben, június 20-án kedden kerül sor.

A szervezők megosztották videóban, hogy zajlott a tavalyi tiszai PET Kupa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában