Országgyűlés

2023.07.12. 13:55

Több órányi hevesi szó a parlamentben

Az ellenzékiek kérdeztek, a kormánypartiak válaszoltak, néhányan vitáztak is az országgyűlésben.

Tóth Balázs

Munka közben az országgyűlés Archív fotó

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Véget ért a parlament tavaszi ülésszaka, így megnéztük, hogy július 11-ig hogyan tevékenykedtek az ülésteremben és a bizottságokban a Heves megyei képviselők.

Dömötör Csaba (Fidesz), a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkáraként állandó beszélője a parlamenti üléseknek, így volt ez az idei leső félévben is, amikor összesen öt órán és 12 percen keresztül válaszolgatott kérdésekre, mondott szónoklatot. Önálló és nem önálló indítványa nem volt, valamint bizottságnak sem tagja.

Dudás Róbert (Jobbik Konzervatívok) a második legaktívabb felszólaló a hevesiek közül, volt egyhuzamban fél órás szónoklata is, ezzel együtt két órán és 38 percen keresztül mondta el véleményét, tette föl kérdéseit költségvetési, postabezárási, munkavállalói bérrendezési, illetve a kormány inflációkezelésének ügyeiben. Önálló indítványból harmincat jegyzett, például a SZÉP kártyák hidegétel vásárlását is szorgalmazta, amit elutasítottak, majd megvalósítottak. Nem önálló indítványából 31 volt, útfelújításokat, egyéb beruházásokat javasolt volna a 2024-es költségvetésbe beépíteni. A Törvényalkotási Bizottság tagja, tízből nyolc ülésen volt jelen.

Horváth László (Fidesz) mindössze egyszer szólalt föl idén, de akkor a költségvetési vitában majdnem 11 percig beszélt a válságokról, illetve gyermekvédelmi tárgykörben. Indítványa nem volt idén, a Népjóléti Bizottság tíz ülése közül hármon vett részt egészben vagy részben.

Lőcsei Lajos (Momentum) hétszer kért szót az üléseken, s 47 percen keresztül mondta el véleményét egyebek közt nemzetiségi jogok, Budaházy György kegyelemben részesítése, az egri elkerülőút népszavazása ügyében. Szerinte a cigány nemzetiség önkormányzati rendszert meg kellene szüntetni, mert ebben a formában a nyomor vámszedői látnak belőle hasznot. Tizennyolc önálló indítványa volt, nemzetiségi jogokról, az ORÖ pénzeiről, bolti készpénzfelvételről, alapítványi iskolák megsegítéséről kérdezett. Tíz nem önálló indítványt jegyzett a jövő évi költségvetéshez, főként oktatási intézményeknek kért pénzt, de egészségügyre, óvodai programra is többletforrást juttatott volna javaslataival. A Mezőgazdasági Bizottság, valamint a Vállalkozásfejlesztési Bizottság hat-hat ülése közül hármon-hármon volt ott részben vagy teljes hosszában.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) hat felszólalása összesen 16 percig tartott az üléseken. Szólt helyi adókról, költségvetésről, az állami építési beruházások szabályairól, valamint az autizmus világnapjáról is. Egy önálló indítványa volt, ami megtiltja, hogy az önkormányzatok földadót vessenek ki. A Törvényalkotási Bizottság tíz ülésének felét látogatta meg.

Dr. Pajtók Gábor (Fidesz) szintén egyszeres hozzászóló 2023-ban, az is 17 másodperces volt a nemzetiségek helyzetéről szóló beszámoló elfogadásakor. Indítványa nem volt, az Igazságügyi Bizottság mind a 13 ülésén megjelent, ahogy a Mentelmi Bizottság öt ülésén is részt vett.

Szabó Zsolt (Fidesz) négyszer szólalt föl a tisztelt házban, 33 percen keresztül kapott szót, például a jövő évi költségvetésről szóló vitában, vagy a munkavállalók bérrendezéséről folyó politikai vitában, de fölszólalt akkumulátorgyár ügyben is, az elektromos autók fontosságát hangsúlyozva. Indítványai nem voltak, a Költségvetési Bizottságban alelnökként a 11 ülés közül héten vett részt, a Vállalkozásfejlesztési Bizottság mind a hat ülésén megjelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában