Jegyzet

2023.07.01. 08:00

Tükrök

Sike Sándor

A több évtizedes újságírói múltnak elegendőnek kell lennie bizonyos dolgok belátásához. Például annak felismeréséhez, hogy a véleményrovatban közölt gondolatokkal csínján kell bánni. Soha nem szabad arra törekedni, hogy az olvasót meg akarjuk győzni arról, hogy mi tudjuk a tutit! Az igazság ugyanis időnként annyira relatív, hogy a bizonygatással inkább ártunk, mint használunk az ügynek. Szimpatikusabb hozzáállás a klaviatúraforgatótól, ha inkább tükröt tart a dolgok elé, s azt mutatja meg. Szép nagy tükröt választott például annak illusztrálására, hogy milyen fontos is az ember számára a közösség – a lapunk több mint negyven éven át (fő- és vezető) szerkesztője – Szalay Zoltán, amikor gimnáziumi osztályának ötvenéves érettségi találkozójáról írt. Az írás személyre szóló volt, mégis minden megnevezett ember osztálytársként jelent meg benne. 

Nekem most éppen egy kisebb tükör került a kezembe. Ezeknek a soroknak az írása napján ünnepli ötvenedik házassági évfordulóját egy falumbeli házaspár. Nagy dolog, fanyaloghatna a felületes olvasó: sokakkal előfordul ilyesmi. Csakhogy többet is mutat ez a foncsorozott üveg az aranylakodalomnál. Látszanak benne azok a közeli hozzátartozók, akik erre az alkalomra – heteken át készülve rá – egy olyan nyomtatott kiadványt készítettek, amely fotókkal és más emlékezéssekkel idézik fel az öt évtized történéseit. Látszik a tükörben az a szeretet, amely áthatja a családot nemcsak az ünnepen, a hétköznapokon is. Mit is mondhat ilyenkor az újságíró, ha nem azt az egyszerű megállapítást, hogy bizony az élet produkál ilyen szépséges történeteket is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában