Tiszteletadás

2023.08.27. 10:54

A bányász múltra emlékeztek Egercsehiben

Emlékművet koszorúztak és elhunyt korábbi elnökükre emlékeztek az egykori bányászok.

Tóth Balázs

Fejet hajtottak a bányász ősök előtt Egercsehiben

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Bányásznapi megemlékezést tartottak szombaton Egercsehiben. Az ünnepség kezdetén Kovács András polgármester mondott beszédet, üdvözölve, hogy sokan összegyűltek 73. bányásznapon. Mint mondta, gyökerei őt is a bányászathoz kötik, hiszen mindkét nagyapja itt dolgozott a bányában. Még ma is vannak a faluban, akik itt dolgoztak, ők közösséget alkotnak, közös a múltjuk, emlékek köti össze őket. Az ő sorsuk, életük, munkájuk beépült a falu életébe, a hagyományokat pedig ápolják. A bányász múltnak sok hasznos mondanivalója van ma is. Kifejtette, a bányászat beindulása vezetett az akkori település fejlődéséhez, Egercsehi ma is kis falucska lenne, ha nem nyitják meg a szénbányát. Ezáltal fejlődött a helyi ipar, óriási változáson ment keresztül a település. A nehézipar, a szénbányászat ma válsággal küzd, de remélik, hogy az energetikai rendszer része lehet még a szén. Az utódok büszkén mondhatják, őseik erőfeszítése nem volt hiába való. Szerinte a régi értékeket kötelesség ápolni, s átadni a jövő nemzedékének. Pál apostolt idézte, hogy ne azt keressék, ami széthúz, hanem ami összeköti az embereket. Szerinte a háború és az energiaárak nem könnyítik meg az emberek helyzetét, de nagy erő van az összefogásban.

A bányász hősök emlékművének megkoszorúzását követően az Egercsehi Bányász Baráti Kör kopjafájánál helyezték el az emlékezés virágait Simon Sándor tiszteletére. Az egyesület korábbi elnöke idén hunyt el. Az egercsehi szénbánya előtt Szarvaskőben dolgozott a kőbányában, később pedig Recsken kapott feladatokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában