Borfesztivál

2023.08.26. 17:11

A legjobb vulkanikus borokat kóstolták Gyöngyöspatán + fotók

A helyi borok különlegessége mellett a patai kulturális értékekre is felhívta a figyelmet a Gyöngyöspatai Vulkanikus Borok Fesztiválja.

Szabó István

A legjobb vulkanikus borokat lehetett kóstolni Gyöngyöspatán

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Pénteken és szombaton immár a hetedik Gyöngyöspatai Vulkanikus Borok Fesztiválja várta a borkedvelőket és a kikapcsolódni vágyókat. A fesztivál olyan hagyományőrző gyöngyöspatai rendezvény, mely elsősorban a helyi borok különlegességére, s azzal együtt a helyi kulturális értékekre szeretné a figyelmet felhívni. A város híres Hétsoros Pincedombján, mely a rendezvény állandó helyszíne, a patai házi borászatok idén is kitárták pincéjük ajtaját a vendégek előtt, s kínálták őket a nagykereskedelemben nem kapható boraikkal, fantasztikusan finom palóc ételeikkel. Ugyanakkor a helyi termelők ezúttal is vendégül láttak pincéjüknél jó néhány Kárpát-medencei, szintén vulkanikus területről érkező borászatot, valamint zenészt, népzenészt, helyi gasztróst, kézművest. 

Pénteken a fesztivál ünnepélyes megnyitóját és a Patai borverseny eredményhirdetését követően dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus tartott mesterkurzust Vulkanikus borok a világ vulkanikus borvidékeiről és a Mátrából címmel. Ezzel párhuzamosan Kegye János pánsíp művész koncertje szórakoztatta a patai borok kóstolása közben a nagyérdeműt, majd Ludányi Marci retró DJ programja zárta a nyitónapot.

Szombaton délelőtt a pincepörkölt elkészítésének legavatottabb mesterei mérték össze a tudásukat a főzőversenyen. Az ételremekeket Dudás József egykori mesterszakács, a helyi Tulipános Ház tulajdonosa, továbbá Hevér Lászlóné polgármester, valamint a régi Paprika TV-ből jól ismert, a Gyöngyöshöz és környékéhez ezer szállal kötődő Magos Zoltán séf bírálta el. Délután újabb mesterkurzuson Kézdy Dániel Mátrai legendák… avagy hol tart most a Mátra? címmel olyan borokról beszélt, amelyek a leghitelesebben mutatják meg a mátrai új hullám tevékenységét. 

A két nap során hagyományosan felvonult az egész palóc kulinária a pincék előtt. Emellett kiállításokkal, kézműves foglalkozásokkal, workshopokkal is készültek a szervezők. Mindezt megtetézte, hogy a Lakodáré zenekar rezesbandája a pincesort járva folyamatosan húzta a talpalávalót. Sötétedés után tűzzsonglőr bemutató kápráztatta el a fesztiválozókat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában