Piknik

2023.08.06. 11:15

A népfőiskola Gárdonyi házának kertjébe is elhozta a különleges utazó kiállítását

Gárdonyi Géza születésnapján ismét piknikkel ünnepelték szombaton az író házának kertjében. Az Ezerarcú Gárdonyi című kiállítást Király Júlia irodalomtörténész, főmuzeológus nyitotta meg. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola utazó tárlatának megtekintését követően, az irodalmi teraszon ismert egri színművészek – Tóthné Poczik Andrea és Tóth Levente – tolmácsolták Gárdonyi Géza műveit. Az előadást baráti beszélgetés, születésnapi torta, s finom egri borokkal való koccintás követte.

Sike Sándor

Tóth Levente és Tóthné Poczik Andrea tolmácsolták Gárdonyi Géza műveit

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A piknik kapcsán portálunknak Király Júlia elmondta: 16 éve ünnepeljük itt a Gárdonyi-kertben Gárdonyi Géza születésnapját egy piknikkel, borral, születésnapi tortával. Hamisítatlan piknikről van szó. A mostani alkalom azért is számít különlegesnek, mert a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola utazó kiállítását nyithatta meg, Ezerarcú Gárdonyi címmel. A népfőiskola már Szegedre, Mórahalomra, Székesfehérvárra, Velencére, Kápolnásnyékre is elkerült – most itt ez a kiállítás szeptember 24-ig lesz látható – és több helyre utazik még Gárdonyi Géza. A tárlat bemutatja az író titkosírását, a regényeit, költészetét, azt a sok-sok mindent, amivel Gárdonyi foglalkozott.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolát a Dobó István Vármúzeum főmuzeológusa egy nagyon izgalmas alapítványnak nevezte, amely művészeti, oktatási tevékenységet is folytat, számos olyan tábort szervez – művészek számára alkotótábort, iskolásoknak ismeretterjesztő, olvasás-, művészetnépszerűsítő táborokat –, de emellett kiadványaik is vannak. A legfontosabb céljuk az, hogy a magyar kultúrát a Kárpát-medence egész területére eljuttassák és minél több emberrel megismertessék.

– Nagyon szeretnénk ezt a kiállítást szeptember végéig itt, Egerben is népszerűsíteni elsősorban múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, illetve a jövő hét folyamán megrendezésre kerülő Gárdonyi Napok - Mesekert folyamán.  Hétfőtől pedig nagyon sok helyszínen zajlanak a Gárdonyi Napok rendezvényei öt napon keresztül, ahová várjuk az idelátogatókat és természetesen az egrieket is. A Dobó téren koncertek szórakoztatják az érdeklődőket, illetve hétfőn, kedden a TuTu Jazz Fesztiválra kerül sor. Szerdán, csütörtökön, pénteken itt, a Mesekertben családi programokkal – bábelőadás, gyerekkoncert, tárgyalkotó tevékenység – várjuk az érdeklődőket, illetve lesznek olyan városnéző séták is, amelyek megidézik Gárdonyi Gézát és Bródy Sándort is – mondta portálunknak az irodalomtörténész.

Az előadás után felszelték a tortát 
Forrás:   Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Király Júlia elmondta azt is, hogy nagyon készülnek a Gárdonyi Emléknapra, ami Gárdonyi halálának napja. A sírnál koszorúzással emlékeznek, itt pedig az író házánál irodalmi műsorral. Ezen túl még egy nagy kutatási projektet is zárnak a Dobó István Vármúzeummal, aminek egy Gárdonyit népszerűsítő rövidfilm bemutatójára, illetve egy kötetbemutatóra is sor kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában